Foto: LETA

Aizkraukles prokurorei Diānai Bebrei-Kondrātei, kas reibumā izraisījusi auto avāriju, likumu pārzināšana ļāvusi ne vien izvairīties no soda, bet arī saglabāt amatu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms diviem gadiem Bebri-Kondrāti par likuma un rupju ētikas pārkāpšanu nolēma disciplināri sodīt un atlaist no amata. Taču viņa visu šo laiku pavadīja attaisnotā prombūtnē, un tagad ir iestājies noilgums – šonedēļ Bebre-Kondrāte nesodīta atgriezās darbā.

Raidījums atgādina par Bebres-Kondrātes izraisīto avāriju 2015. gada 25. martā – ap pulksten 20 automašīnas "Mazda" vadītāja Aizkrauklē pamanīja joslā pretī braucošo auto "Honda".

Lai gan sieviete dezoirientēti braucošajai mašīnai pat padeva ceļu, un nobrauca zālājā, "Honda" ar joni ietriecās sievietes spēkratā un nolauza riteni.

Raidījumā "Degpunktā" sievietes meita tolaik stāstīja, ka "viņi stūrēja grāvī iekšā. Mašīna brauca tieši mums virsū, pat uzgrieza. Šoferi mēs neredzējām. Bet vīrietis sāka draudēt un sist. Viņš izkāpa ar bērnu uz rokām".

Avārijas izraisītāji tolaik pārsteidza ar savu agresivitāti. No mašīnas izkāpusī sieviete cietušās nosauca par narkomānēm, kas sarijušās ripas.

Tikai pēc tam, kad ieradās policijas ekipāža, ātrā medicīniskā palīdzība un ugunsdzēsēji, "Mazdas" vadītāja Linda un viņas meita uzzināja, ka sadursmi izraisījusi Aizkraukles prokurore Bebre-Kondrāte, tobrīd citā uzvārdā – Piktjale. Un līdzbraucējs bija Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas darbinieks Andris Kondrāts.

Kad policija ieradās notikuma vietā, prokurore atteicās sniegt ziņas par to, kurš avārijas brīdī sēdējis pie stūres. Tāpat viņa un līdzbraucējs policists atteicās no alkohola testa. Arī vietējā ārstniecības iestādē prokurore un policists atteicās no kolēģu prasības veikt alkohola pārbaudi.

Par atteikšanos no testa draud 15 diennakšu arests un 1500 eiro sods. Naudas sodu Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz arī par avārijas izraisītāja slēpšanu, norāda raidījums.

Abas amatpersonas sadursmes brīdī neveica dienesta pienākumus, un Valsts policija solīja, ka tiks vērtēta Kondrāta disciplināratbildība.

Tiesa gan, trīs mēnešus vēlāk ierosinātā disciplinārlieta pret policistu tika izbeigta – viņu neilgi pirms pārbaudes beigām atvaļināja no dienesta veselības stāvokļa dēļ. Visus lietas materiālus saistībā ar prokurori Bebri–Kondrāti policija nodeva Ģenerālprokuratūrai. Prokuroru atestācijas komisija nolēma, ka Bebre-Kondrāte sodāma ar visaugstāko disciplināro sodu – atlaišanu no amata.

"Atestācijas komisija to visu izvērtēja un atzina, ka viņa ir pieļāvusi administratīvos pārkāpumus, vadījusi automašīnu, atteikusies no alkohola pārbaudes, un saskarsmē ar ceļu satiksmes dalībniekiem, gan saskarsmē ar medicīnas darbiniekiem ir pieļāvusi rupjus ētikas normas pārkāpumus. Līdz ar to, viņai tika piemērots disciplinārsods – atbrīvošana no amata," apliecināja atvaļinājumā esošā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš.

Prokurori lēmumu par Bebri-Kondrāti pieņēma pirms diviem gadiem 29. jūlijā. Divas dienas vēlāk viņai bija jāsaņem ģenerālprokurora pavēle par amata atstāšanu. Taču dienā, kad atestācijas komisija pieņēma Bebrei-Kondrātei nelabvēlīgo lēmumu, viņai izrakstīta slimības lapa, klāsta "Nekā personīga". Prokurore darba nespējīga bija pusgadu, tad devās dekrēta un vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā.

Vēl Bebre-Kondrāte izmantoja neizņemtos atvaļinājumus un darbā atgriezās tikai šonedēļ. Tagad iestājies Prokuratūras likuma 45. pantā paredzētais divu gadu noilgums par disciplinārsoda piemērošanu un viņu atlaist vairs nevar.

"Es jau teicu, ka es vadīju atestācijas komisiju un teicu, ka viņai nav vietas prokuroru starpā. Un viņai ir piemērojama atlaišana. Cits jautājums ir par juridisko izpildījumu," vērtēja Kalniņš, solot turpmāk prokurores darbībai pievērst īpašu uzmanību.

Tā kā disciplināro sodu Bebrei-Kondrātei vairs nevar piemērot, viņa izsprukusi arī no jebkādas administratīvās atbildības. Bebre-Kondrāte uz raidījuma jautājumiem neatbildēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!