Foto: F64
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši deviņus jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga pirmo reizi skārusi Ozolnieku novadu, kur ĀCM atklāts trīs meža cūkām Salgales pagastā, informē PVD.

Tāpat ĀCM šonedēļ konstatēts arī divām meža cūkām Mērsraga novada Mērsraga pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Priekuļu novada Priekuļu pagastā, Tukuma novada Lestenes un Pūres pagastos, kā arī Ventspils novada Tārgales pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 510 mežacūkām 56 novadu 119 pagastos.

Ziņots, ka ĀCM pēdējo reizi jaunā novadā pēdējo reizi tika konstatēts 17. februārī, kad Dobeles novada Jaunbērzes pagastā tika atrasti četri beigti dzīvnieki.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!