Foto: Publicitātes foto

Pašvaldība ir atļāvusi biedrībai "Latgolys Saeima" Latgales simtgades kongresa dienā, 5.maijā, Rēzeknē piketēt par latgaliešu valodas lietošanu, bet lūgtās vietas Latgales vēstniecības "Gors" tuvumā piedāvāta cita - attālāka vieta, informēja Rēzeknes pilsētas domē.

Pašvaldība sākotnēji atļāvusi biedrībai rīkot piketu tās lūgtajā laikā un vietā - Latgales vēstniecības "Gors" tuvumā, no plkst.13 līdz 13.45. Taču pēc tam no Drošības policijas saņemta vēstule, kurā teikts, ka šādas protesta akcijas rīkošana tiešā tuvumā Latgales simtgades kongresa norises vietai nav pieļaujama drošības apsvērumu dēļ.

Rezultātā pašvaldība nosūtījusi pieteikuma autoriem otru vēstuli, kurā atļāvusi rīkot piketu no "Gora" attālākā vietā - starp upi un ceļu.

Jau vēstīts, ka "Latgolys Saeima" vērsās Rēzeknes pilsētas domē ar iesniegumu, kurā lūdza atļaut 5.maijā no plkst.13 līdz 13.45 rīkot piketu Rēzeknē, pie Latgales vēstniecības "Gors", kur norisināsies Latgales simtgades kongresa pasākumi.

Piketa organizatori norādījuši, ka pasākuma mērķis ir paust atbalstu latgaliešu valodas lietošanai Latvijas un Latgales izglītības sistēmā un publiskajā telpā. Dalībai piketā pieteikti 20 cilvēki.

Kā iepriekš pastāstīja viens no pasākuma organizatoriem Harijs Bernāns, iecerētais pikets drīzāk ir plānots nevis kā protesta, bet gan kā uzmanības pievēršanas akcija tam, ka Latgalē, pabeidzot pamatskolu, skolēni nemāk rakstīt latgaliešu valodā, jo pašreizējā skolas programma neparedz šādu apmācību.

Tādējādi pirmā Latgales kongresa lēmums par to, ka Latgales latvieši, apvienojoties ar Kurzemes un Vidzemes latviešiem, paturēs pašnoteikšanās tiesības tai skaitā arī valodas jautājumā netiek pildīts.

Piketa laiks no plkst.13 līdz 13.45 nav izvēlēts nejauši, jo tieši šajā laikā uz "Goru" dosies daudzi Latgales simtgades kongresa dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!