Foto: LETA

Pagājis pusotrs mēnesis, kopš Latvijā putnu gripas dēļ ieviesti ierobežojumi mājputnu turēšanai, taču daudzi saimnieki, par spīti Pārtikas un veterināra dienesta (PVD) reidiem un pašvaldības policijas kontrolei, no slimības nebaidās un putnus laiž ārā, svētdien vēsta "LNT Ziņas Sešos".

Saulainā laikā katrā otrajā saimniecībā vistas brīvi pastaigājas ārā, novēroja raidījums. Piemēram, Grobiņā vistas ganījušās pie paša ceļa un neviens pat necentās viņas paslēpt.

Kurzemes iedzīvotāja Emīlija priecājas par to, ka viņas vistas atsākušas labi dēt, ziņo raidījums. Sekojot PVD instrukcijām, sieviete bija ierīkojusi vistām slēgtu novietni vecajā siltumnīcā, bet, kā vēsta raidījums, putni tur nejutās labi un pārstāja dēt.

"Divas oliņas, viena bez čaumalas, vispār trīs oliņas. Citudien neviena oliņa. Un tad es sāku laist viņas ārā uz stundiņu. Un nekur neviena beigta vārna nemētājās. Tā kā žēluma gals. Es zinu, ka es grēkoju," raidījumam atzīst Emīlija.

Pastaigas brīvā dabā nākot putniem par labu. Dējība uzlabojās dažu dienu laikā, vēsta LNT.

Liepājas pusē sastaptā Birutas kundze ir pārliecināta, ka tad, ja vistas izlaiž ārā tikai uz stundiņu, putnu gripa nedraud. Arī saimniecībā dzīvojošais stārķis esot vesels, atzīmē LNT.

"Es tikai uz stundiņu. Nesen pārbraucu no Liepājas un ielaižu. Man jau viņas pieliekamā stāv. Visu ziemu. Es tikai izlaižu, pabaroju, pastaigāju te. Uz ceļa jau nelaižu," raidījumam saka Biruta.

Jau vēstīts, ka prasība par to, ka mājputni ir jātur slēgtās telpās, kur netiek klāt savvaļas putni, stājās spēkā marta sākumā. Kopš tā laika PVD ir veicis 491 pārbaudi, pārkāpumi konstatēti 61 saimniecībā. Pirmajā reizē mājputnu saimnieki tiekot brīdināti, bet atkārtotajā pārbaudē parasti labojas.

"Kopumā cilvēki ir diezgan saprotoši. Bet ir arī cilvēki, kas uzskata, ka tas ir nepamatoti. Un ka putni ļoti cietīs no tā, ka viņi vēl mēnesi tiks turēti novietnē. Bet parasti, izskaidrojot bīstamību, viņi arī saprot to un piekāpjas likuma priekšā," raidījumam stāstīja PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.

Ierobežojumi mājputniem noteikti līdz maija beigām, bet ir iespējams, ka tos atcels ātrāk, atzīmē LNT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!