Foto: Reuters/Scanpix

Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) par fiktīvu nodarbinātību kriminālvajāšana sākta arī pret Ivanu Staļnoju, kurš partijai "Saskaņa" palīdz komunicēt ar sabiedrību sociālajos tīklos, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) izmeklēšanā noskaidrojusi, ka fiktīvi nodarbinot cilvēkus, no pašvaldības uzņēmuma RNP izkrāpti gandrīz 150 000 eiro. Lieta šobrīd pret 12 aizdomās turētajiem nodota prokuratūrai apsūdzības uzrādīšanai.

Fiktīvās nodarbināšanas laikā personas saņēmušas darba samaksu par faktiski neveiktiem darbiem 2014. un 2015. gadā. Mediji jau informējuši par Rīgas domes deputātes Svetlanas Savickas deklarāciju, kurā redzams, ka viņa RNP pērn atlīdzībā saņēmusi 17 994 eiro. Pie fiktīviem amatiem, bet reālas algas iespējams tikušas arī divu "Saskaņas" deputātu sievas – Žanna Pankratova un Aleksandra Klementjeva, kā arī Rīgas mēra Nila Ušakova bijušā preses sekretāra Sandra Toča dēls Mārtiņš.

Raidījums arī atgādina, ka Valsts kapitāldaļu turētājs RNP ir Nils Ušakovs. Tomēr viņš pēc notikušā nav lūdzis atkāpties valdei vai nosodījis fiktīvo nodarbinātību.

Raidījums pieļauj, ka kapitālsabiedrības vadība nav sodīta tāpēc, ka attīstības projektu nodaļā darbā tika noformēta ne tikai tuva partijas līdzgaitniece vai citu "Saskaņas" deputātu dzīvesbiedri, bet arī Toča dēls Mārtiņš un Staļnojs, kurš iestājies pret izglītību valsts valodā un patlaban izveidojis "zirnekļu tīklu" sociālajos tīklos, kura vēstījumi sakrīt ar "Saskaņas" lozungiem.

Točs un Staļnojs RNP pelnījuši 1400 eiro mēnesī, atzīmē NP.

Valsts kontroles revīzijas savu auditu RNP veica arī Rīgas dome, bet tā pārkāpumus neatrada. Ušakovs neuzņemas atbildību ne par iespējamu fiktīvu darbinieku pieņemšanu uzņēmumā, ne līdzekļu izkrāpšanu, uzsver NP. Viņš valsts kontroles, policijas un prokuratūras rīcību sauc par politisko pasūtījumu un uz NP žurnālistu jautājumiem izvēlējās neatbildēt.

RNP ir saimnieciskas funkcijas un tāpēc arī darbinieku atlasē primārai vajadzētu būt profesionalitātei, norāda NP. Raidījums jau iepriekš ir informējis par iecirkņa vadītājiem, par kuriem nereti iecelti "Saskaņai" lojāli cilvēki. Tas nozīmē, ka RNP var iekārtot bez darba palikušos partijas biedrus vai viņu dzīvesbiedrus, vēsta NP.

Valsts kontrole patlaban sākusi revīziju citā pašvaldības uzņēmumā "Rīgas meži," kas ir vicemēra Andra Amerika uzraudzībā. Ar rezultātiem Valsts kontrole sola iepazīstināt rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!