Foto: Valsts policija

Mēnesi ilgušā izmeklēšanā Valsts policija atklājusi un aizturējusi divus vīriešus, kuri no Lielbritānijas Latvijā ieveduši pie amfetamīnu grupas piederošas vielas jeb "ekstazī", ko pēc tam tirgojuši, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Izmeklēšanā policija noskaidrojusi, ka vīrieši ar šo nelegālo rūpalu nodarbojušies vairāk nekā gadu. Vairākās kratīšanās likumsargi atsavinājuši vairāk nekā 450 gramus minēto narkotiku, kā arī nelielu daudzumu kokaīna un marihuānas.

Sākti vairāki kriminālprocesi, un vienam no aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Sākotnēji Valsts policija saņēmusi informāciju par diviem vīriešiem, kuri, iespējams, saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) policisti, kuri specializējas ar narkotisko un psihotropo vielu saistītu noziegumu apkarošanā, noskaidrojuši, ka vīrieši darbojušies grupā – no Lielbritānijas uz Latviju veduši narkotiskās vielas, kuras vēlāk pārdevuši Latvijas iedzīvotājiem.

Marta beigās ONAP likumsargi veikuši trīs kratīšanas vīriešu īpašumā – dzīvoklī un privātmājā, kas atrodas Rīgā, kā arī automašīnā. Kopumā atrasti un atsavināti vairāk nekā 260 grami MDMA kristālu un 190 grami MDA. Šīs vielas ir pie amfetamīnu grupas piederošas narkotikas, dēvētas arī par "ekstazī".

Vēl personām atsavināti arī divi grami kokaīnu saturošas vielas un pusotrs grams izžāvētas marihuānas. Tāpat atsavināti arī narkotisko vielu iepakojuma materiāli – trīs kastes plastikāta maisiņu ar salmiņveida aizdari.

Vīriešu dzīvesvietās atsavināti arī 2500 eiro. Policija norāda, ka nauda, visticamāk, iegūta no narkotiku realizēšanas.

Policisti Rīgā aizturējuši arī abus aizdomās turētos – 1987. gadā dzimušu Latvijas valstspiederīgo, kurš pēc likumsargu rīcībā esošās informācijas piegādājis narkotikas no Lielbritānijas, kā arī 1996. gadā dzimušo narkotiku tirgotāju. Neviens no šiem vīriešiem agrāk nav sodīts.

Pašreizējā informācija liecina, ka jaunie vīrieši ar šo nelegālo rūpalu nodarbojušies vairāk nekā gadu un viņiem izveidojies pastāvīgu klientu loks.

Pret abiem vīriešiem uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas – par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja to izdarījusi personu grupa un ja tas izdarīts ar narkotiskajām vielām lielā apmērā. Par šādu noziegumu likumā kā sods paredzēta brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt pret vecāko no aizdomās turētajiem sākts arī kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2. daļas – par narkotiku pārvietošanu pāri Latvijas robežai, ja tas izdarīts lielā apmērā. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Narkotiku kurjeram, kurš neatļautās vielas Latvijā ievedis, piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt par tirgošanu aizdomās turētajam vīrietim – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!