Foto: F64

Rīga pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) no fiktīvi nodarbinātajiem darbiniekiem atbrīvojās nākamajā dienā pēc tam, kad Valsts kontrole (VK) bija lūgusi skaidrojumus par šo situāciju, apgalvoja VK pārstāve Zane Ozola.

Viņa informēja, ka RNP valde lēmumu likvidēt Attīstības projektu nodaļu pieņēma 2015. gada 17. aprīlī, proti, dienu pēc VK revidentu lūguma sniegt skaidrojumu par darbinieku e-pasta kontu izveides datumu neatbilstībām ar darba attiecību uzsākšanas datumiem RNP.

"RNP vienošanās par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar Attīstības projektu nodaļas darbiniekiem noslēdza nekavējoties, uzreiz pēc lēmuma par nodaļas likvidāciju pieņemšanas, tai skaitā, arī ar tiem, par kuriem ir aizdomas par fiktīvu noformēšanu darbā," sacīja Ozola.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) izmeklēšanā noskaidrojusi, ka fiktīvi nodarbinot cilvēkus, no pašvaldības uzņēmuma RNP izkrāpti gandrīz 150 000 eiro. Lieta šobrīd pret 12 aizdomās turētajiem nodota prokuratūrai apsūdzības uzrādīšanai.

Veicot revīziju RNP, VK konstatēja, ka uzņēmumā aptuveni gada garumā laika posmā no 2014. gada marta līdz 2015. gada aprīlim, iespējams, fiktīvi tika nodarbināti 12 darbinieki, kuri par faktiski neveiktiem darba pienākumiem saņēmuši darba algu. Par šīm aizdomām VK vērsās prokuratūrā, kura par minēto faktu sāka kriminālprocesu un nodeva to tālākām izmeklēšanas darbībām VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei.

Policija pirmstiesas izmeklēšanas laikā ieguva pierādījumus, kas liecina par šo personu iespējamu darba pienākumu apzinātu nepildīšanu, vienlaikus par to saņemot algu. Tādējādi, par faktiski neveiktiem darba pienākumiem, personas ar viltu izkrāpušas naudas līdzekļus no pašvaldības uzņēmuma gandrīz 150 000 eiro apmērā.

Turpinot izmeklēšanu, par notikušo policijā tika sākts kriminālprocess par dokumenta viltošanu. Tāpat daļai aizdomās turēto kriminālprocess ierosināts par krāpšanu.

Kriminālprocess ar 12 aizdomās turētām personām 31. martā nodots Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Jau ziņots, ka prokuratūra par kriminālprocesa sākšanu saistībā ar RNP konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem paziņoja 2015. gada septembrī.

Savukārt 2016. gada janvārī Rīgas dome paziņoja, ka pašvaldības Audita un revīzijas pārvalde ir pabeigusi pārbaudi par uzņēmuma finansiāli saimniecisko darbību 2014. gadā un pārvaldes ziņojumā par veikto revīziju nav konstatēti pārkāpumi, kas liktu lemt par valdes locekļu atsaukšanu.

Šo pārbaudi RNP Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) Audita pārvaldei uzdeva veikt pēc VK revīzijas uzņēmumā. Revīzijā VK secināja, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus.

RNP toreiz noraidīja, ka uzņēmumā tiktu veiktas kādas pretlikumīgas darbības.

RNP pārstāve Santa Vaļuma pastāstīja, ka nodaļa, kurā strādāja minētie darbinieki, tika likvidēta jau pirms VK ziņojuma, jo uzņēmuma valde secināja, ka darbinieki strādā neapmierinoši.

Jau 2015. gada augustā pēc VK revīzijas RNP noraidīja VK "pieņēmumus" par darbinieku nelikumīgu nodarbināšanu. Toreiz Vaļuma pauda, ka ar revīzijā minētajiem darbiniekiem bija noslēgti tiesiski darba līgumi un to nodarbināšana veikta atbilstoši likumdošanas prasībām.

RNP pastāvīgi izvērtējot personāla nodarbinātības efektivitāti, un, ja nepieciešams, tiek veiktas izmaiņas. Arī šajā gadījumā 2015. gada februārī RNP valde esot konstatējusi, ka konkrētā struktūrvienība nesasniedz tai noteiktos mērķus, un efektivitātes uzlabošanas nolūkos kā labākais risinājums ticis pieņemts lēmums par struktūras optimizāciju un likvidāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!