Foto: DELFI Aculiecinieks

Lieldienu brīvdienās, no 14. aprīļa līdz 18. aprīļa rītam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) dzēsis 81 kūlas ugunsgrēku, kuru kopējā degšanas platība bijusi vairāk nekā 21 hektārs, portālu "Delfi" informēja VUGD.

Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Alūksnes novada Pededzes pagastā, kur pērnā zāle degusi trīs hektāru platībā, kā arī Madonas novada Dzelzavas pagastā, Tukuma novada Irlavas pagastā, Gulbenes novada Jaungulbenes pagastā un Nometņu ielā Daugavpilī, kur katrā no vietām kūlas ugunsgrēks bijis divu hektāru platībā.

Kopumā aizvadītajās Lieldienu brīvdienās VUGD saņēmis 265 izsaukumus – 164 bijuši uz ugunsgrēku dzēšanu, 66 izsaukumi saņemti uz glābšanas darbiem, bet 34 no izsaukumiem bijuši maldinājumi.

VUGD jau vairākkārt skaidrojis, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un administratīvi sodāma. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) paredz, ka par kūlas dedzināšanu piemēro naudas sodu fiziskajām personām no 280 eiro līdz 700 eiro apmērā. Savukārt par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 eiro līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 eiro līdz 2900 eiro.

Ugunsdzēsēji arī atgādina, ka kūlas dedzināšanā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Sausās zāles dedzināšana arī nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!