Foto: LETA

Baltijas valstu gaisa telpas aizsargāšanai NATO būtu šajā reģionā jāizvieto pretgaisa aizsardzības raķetes "Patriot", uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs Artis Pabriks (V).

Ja pašreiz Baltijas reģionā izvietotos NATO spēkus salīdzina ar Krievijas pie Baltijas robežām izvietoto armiju, tad vienīgais, ko Baltija var darīt, ir novilcināt potenciālās okupācijas gaitu, intervijā atzina Pabriks.

"Skaidrs, ka ar trīs Baltijā izvietotiem NATO bataljoniem un Baltijas valstu bruņotajiem spēkiem nevar uzveikt Krievijas armiju. Ar šādu spēku ir iespējams Krieviju atturēt līdz brīdim, kad pārējie NATO spēki paspētu iesaistīties karadarbībā. Kā atturēšanas mērķis pašreizējie NATO spēki Baltijā darbojas, taču spēka asimetrija joprojām pastāv," norādīja ministrs.

Bijušais ministrs akcentēja, ka Baltijas valstīs nav izvietotas pretgaisa aizsardzības raķetes "Patriot". "Patriot" raķetes ir aizsardzības ierocis, jo iepretim Baltijai Krievija izvietojusi "Iskander" raķetes. "Es domāju, ka šeit vajadzētu izvietot tāda tipa raķetes, kādas, piemēram, ir Dienvidkorejā un Polijā. "Patriot" būtu tas ierocis, kas reāli aizsargātu Baltijas gaisa telpu," uzsvēra Pabriks.

Pabriks arī uzskata, ka rudenī gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas mācības "Zapad" nebūs "blefošana". Šīs mācības kalpošot diviem mērķiem: pirmkārt, demonstrēt Krievijas un Rietumu sabiedrībai spēku, otrkārt, tās būs praktiskas mācības pakārtotas scenārijiem, kādus hipotētiskas krīzes gadījumā varētu iedomāties.

"Es domāju, ka Krievijas mērķis būs radīt iekšējo nestabilitāti. Krievija jau uzreiz nemēģinātu okupēt Baltiju militārā ceļā. Vispirms būtu mēģinājumi radīt iekšēju nestabilitāti, kurai vēlāk var "piemest" klāt bruņotos spēkus, līdzīgi kā Ukrainā. Baltijas valstu uzdevums ir nostabilizēt savu ekonomiku, bruņotos spēkus un tikt galā ar strauji radušajiem izaicinājumiem," norādīja eiroparlamentārietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!