Foto: Publicitātes foto

Satversmes aizsardzības birojs (SAB), iespējams, nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam Saeimas deputātam Valdim Kalnozolam (ZZS). Deputāts apliecina atbildes saņemšanu no SAB, taču viņam nepieciešams laiks "sabiedrībai saistoša vēstījuma" noformulēšanai.

Kā pavēstīja SAB preses pārstāve Iveta Maura, pārbaude ir pabeigta, lēmums ir pieņemts un par pieņemto lēmumu persona un tās darba devējs ir informēti. SAB gan neatklāja, kādu lēmumu pieņēmis.

Kalnozols apstiprināja, ka ir saņēmis atbildi no SAB saistībā ar jautājumu par pielaides piešķiršanu valsts noslēpumam. Tomēr parlamentārietis pagaidām neatklāja atbildes saturu, norādot, ka aizņemtības dēļ nav paguvis par to noformulēt "sabiedrībai saistošu vēstījumu".

Politiķis skaidroja, ka uz jautājumu, vai ir ieguvis pielaidi vai arī atteikumu tās saņemšanai, nevar atbildēt ar jā vai nē, bet vēlas sniegt plašāku komentāru.

Lūgts precizēt, vai viņa atbilde neliecina, ka pielaide valsts noslēpumam ir atteikta, Kalnozols atbildēja, ka to nekomentēs.

Deputāts pagājušā nedēļā publiskoja kritisku SAB direktoram Jānim Maizītim paredzētu vēstuli, kurā aicināja pārtraukt Valsts drošības komitejas ietekmi Latvijā vai atkāpties. Vēstulē tiek kritizēta pašreizējā pielaides izsniegšanas kārtība.

Kalnozols rakstīja, ka patlaban kārtību, kādā tiek izskatīta pielaides izsniegšana valsts noslēpumam, ir grūti nosaukt par kārtību. Tas, pēc deputāta domām, esot "totāls haoss" bez skaidriem noteikumiem, absurds, kārtējā likuma interpretēšana sev vēlamā virzienā.

"Vai neesat aizmirsis, ka tieši jūsu kompetencē ir ietekmēt amatpersonu darbību vai amata ieņemšanu, izsniedzot vai neizsniedzot pielaidi valsts noslēpumam katrai konkrētajai personai? Jūs nosakāt, cik lojāls Latvijas valstij ir viens vai otrs deputāts, tādejādi liedzot vai atļaujot deputātam veikt viņa tautas vēlēta priekšstāvja pienākumus," vēstulē rakstīja deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!