Nedēļas nogales policistiem nereti mēdz būt aktīvākais darba laiks, kad policisti sūdzības saņem gan no apkārtējiem iedzīvotājiem, gan patrulēšanas laikā paši mana pārkāpējus – nepilngadīgus jauniešu alkohola reibumā, neatļautās vietās novietotas automašīnas un personas, kas nolēmušas savas dabiskās vajadzības nokārtot uz ielas.

Portāls “Delfi” piedāvā ieskatīties, kā no Rīgas pašvaldības policista skatpunkta izskatās piektdienas nakts Rīgas centrā. Video tapis naktī uz 25. martu.

Kārtības sargam maiņa sākas pulksten 19 ar īsu instruktāžu, kurā galvenais dežurants pastāsta, par kurām adresēm pēdējā laikā saņemtas sūdzības, tādēļ šīs adreses maiņas laikā vairākas reizes jāapseko. Tostarp tiek nosaukta kāda vārtrūme Vecrīgā, netālu no “McDonald’s” ēstuves, - tur naktīs jaunieši regulāri smēķējot un dzerot.

Uzreiz pēc instruktāžas kārtības sargi dodas pirmajos izsaukumos. No sākuma apciemo Tallinas ielu, kur nama pagalmā esot novietota automašīna bez atļaujas. Tallinas ielā tiek noformēts protokols, bet Hospitāļu ielā un Ģertrūdes ielā automašīnas, par kurām ziņojuši iedzīvotāji, policijas ierašanās brīdī vairs neatrodas. Pa ceļam vēl Barona ielā kārtības sargi piestāj pie kāda auto, kas apstājies neatļautā vietā un izsaka mutvārdu brīdinājumu.

Mirkli vēlāk policisti uz pāris minūtēm piestāj pie veikala, lai nopirktu ūdeni, bet tad turpina ceļu uz Republikas laukumu. Iedzīvotājs ziņojis par ilgstoši pamestu vietējam krogam piederošu automašīnu. Kārtības sargi fiksē pamesto automašīnu un krogā brīdina, ka automašīnu nāksies evakuēt, ja tā netiks pārvietota. Kroga pārstāvji sola tuvākajā laikā problēmu atrisināt, bet policisti atgādina, ka šajā vietā vēl atgriezīšoties.

Īsi pēc pulksten 21 Vecrīgā policisti pamana automašīnu, kas brauc pa gājēju un velosipēdu ceļu. Pēc dokumentu pārbaudes, izrādās, ka nenomaksāta soda dēļ vadītājam ir liegums piedalīties ceļu satiksmē, turklāt viņam sakrāts jau ievērojams soda punktu skaits. Darbu notikuma vietā pārņem Valsts policijas Ceļu policija.

Izsaukums uz Vērmanes dārzu liecina, ka tur jaunieši lietojot alkoholu. Iebraucot parkā, policisti pamana smēķējošu nepilngadīgo, tādēļ uz otru parka galu tiek nosūtīta cita ekipāža. Tikmēr 16 gadus vecajais jaunietis tiek pie protokola, kā arī par notikušo tiek informēta jaunieša māte. Pēc protokola noformēšana policisti piebrauc pie otras ekipāžas un noskaidro, ka viņi, reaģējot uz izsaukumu, aizturējuši citu nepilngadīgo, kurš bija pamatīgi iereibis un mēģinājis no policistiem aizbēgt.

Puiša draugi ar situāciju bijuši neapmierināti, paziņojot, ka notikušo filmējot. Kārtības sargi atbild, ka arī viņiem ir ieslēgtas kameras un mierīgā tonī izskaidro aizturēšanas iemeslu.

Īsi pirms pulksten 23 policisti dodas uz Antonijas ielu, kur iedzīvotāji ziņo par trokšņojošiem kaimiņiem. Durvis atver jaunieši, kuri izrādās ir apmaiņas studenti no Vācijas. Dzīvoklī troksnis nav dzirdams, bet studenti apsolās būt rāmi.

Nākamo pāris stundu laikā Vecrīgā tiek pieķerts vēl viens autovadītājs, kurš braucis pa gājēju un velosipēdistu ceļu. Viņam noformēts protokols, bet pāris autovadītājiem, kuri apstājušies tam neparedzētā vietā, izteikti brīdinājumi.

Pulksten Kaļķu ielā pie kārtības sargiem piesteidzas apsargs un ziņo, ka pie “Swedbank” bankomāta esot iemidzis bezpajumtnieks. Ieraugot iereibušo bezpajumtnieku, pašvaldības policisti viņu atpazīst kā “pastāvīgo klientu”. Vīrietis tiek iesēdināts busiņā, lai vestu uz patversmi. Pa ceļam uz patversmi policisti pamana divus kungus, kas tajā brīdī grasās izvicināt dūres, tādēļ uz mirkli piestāj, lai kautiņu izšķirtu. Kungiem vienam pret otru pretenziju nav tādēļ policisti aicina viņus doties katru uz savu pusi. Kad konflikts atrisināts, bezpajumtnieks tiek nogādāts patversmē.

Īsi pirms pulksten 5 pie kluba “Pūce naktī”, Vecrīgā, kārtības sargi sastop jaunieti, kurš pieiet pie policistu busiņa, lai pastāstītu par kādu klubu Kaļķu ielā. Puisis stāsta, ka viņš vēloties iet uz to klubu un izdauzīt visus logus, bet policisti puisi brīdina, ka par šādu rīcību draud kriminālatbildība. Jaunietis pēc sarunas nedaudz nomierinās un apsola tomēr uz klubu nedoties, bet policisti turpina ceļu. Nakts gaitā nekārtības pie attiecīgā kluba netiek konstatētas.

Nedaudz vēlāk policisti ar Videonovērošanas centra palīdzību pieķer vēl vienu autovadītāju, kurš brauc pa gājēju un velosipēdistu ceļu, savukārt īsi pēc pulksten 6 pamana jauniešu kompāniju pie vārtrūmes, kura minēta instruktāžā. Vienam no puišiem ir atvērta “Tullamore” viskija pudele. Pēc personas datu pārbaudes noskaidrojas, ka jaunais vīrietis ir no Ropažiem. Pārkāpējs stāsta, ka pudele bijusi atvērta, jo pazudis korķītis, bet mirkli vēlāk skaidro, ka viņš esot no laukiem, tādēļ neesot zinājis. Kad policisti viņam jautā, vai bijuši kādreiz citi pārkāpumi, puisis lepni atbild, ka reiz Zviedrijā esot staigājis ar atvērtu pudeli, bet policija neesot pieķērusi. Jaunajam vīrietim noformēts protokols un piemērots 10 eiro naudas sods.

Vēl maiņas izskaņā policisti pieķer vīrieti, kurš publiskā vietā urinē un arī viņam noformē protokolu, piemērojot 15 eiro sodu.

Īsi pirms 7 kārtības sargi atgriežas policijas telpās, uzraksta pāris ziņojumus par padarīto un beidz maiņu. Kopumā šī maiņa vērtējama kā samērā mierīga priekš piektdienas nakts, skaidro pašvaldības policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!