Foto: LETA

Otrdien vizītē Rīgā ieradies Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Vējonis, tiekoties ar Porošenko, uzsvēra, ka jāsaglabā starptautiskā solidaritāte un vienota Eiropas Savienības politika attiecībā pret Ukrainu, jo tas ir svarīgs atbalsts Ukrainas centieniem stabilizēt situāciju reģionā un veicināt ilgtspējīgu mieru savā valstī, informēja Valsts prezidenta kancelejas
Preses dienestā.

"Mūsu un visas Eiropas interesēs ir demokrātiska un ekonomiski spēcīga Ukraina," viņš teica.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija, tāpat kā visa starptautiskā sabiedrība, nosoda Krievijas īstenoto nelikumīgo Krimas pussalas aneksiju, kā arī pret Ukrainu vērsto agresiju valsts austrumos.

"Ieviesto sankciju pret Krieviju pārskatīšana ir iespējama tikai pēc pilnīgas Minskas vienošanās izpildes," teica Vējonis.

Tāpat Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Ukrainas valdības līdz šim paveikto, īstenojot valsts pārvaldes un ekonomiskās reformas, vienlaikus aicinot nezaudēt reformu tempu. Šajā procesā nepieciešams aktīvs Eiropas Savienības un citu starptautisko partneru atbalsts.

"Latvija izprot Ukrainas reformu uzdevumu sarežģītību, tāpēc sniedz palīdzīgu roku reformu īstenošanā," sacīja Vējonis. Valsts prezidents arī atzina, ka būtiski ir attīstīt cilvēku savstarpējos kontaktus, un pauda cerību, ka jau šovasar Ukrainas pilsoņi varēs bez vīzas apmeklēt Šengenas valstis.


Ukrainas prezidenta vizītes laikā Rīgā tika pieņemts prezidentu kopīgais paziņojums, kā arī parakstīta Latvijas un Ukrainas starpinstitūciju vienošanās par sadarbību vides aizsardzības jomā. Prezidentu tikšanās laikā apspriestas arī Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības stiprināšanas iespējas un jaunu biznesa projektu attīstīšana. Sadarbību iespējams attīstīt gan farmācijā, gan pārtikas rūpniecībā, gan mašīnbūves, transporta un loģistikas jomās, minēja Vējonis.

Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas amatpersonas pie Brīvības pieminekļa svinīgi nolika ziedus.

Porošenko tiksies arī ar Latvijas Bankas valdes pārstāvjiem, bet pulksten 19 Melngalvju namā viņš ar sievu piedalīsies Vējoņa un viņa kundzes Ivetas Vējones rīkotās vakariņās.

Lai apspriestu jautājumus par sadarbību, reformām Ukrainā un drošības situāciju reģionā, ar Porošenko tiksies Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Kučinskis 5. un 6. aprīlī arīdzan viesosies Kijevā, kur Baltijas valstu premjeriem gaidāma tikšanās ar Ukrainas valdības vadītāju Volodimiru Groismanu.

Ukrainas prezidenta vizītes laikā pacels valsts karogus pie Rīgas domes struktūrvienībām, pakļautajām izpildinstitūcijām un uzņēmumiem, kā arī pašvaldībai piederošajām dzīvojamajām ēkām, portālu "Delfi" informēja domē.

Arī citas fiziskās un juridiskās personas Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs mudina pacelt valsts karogu pie to īpašumā esošajām ēkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!