Foto: DELFI
Piešķirot finansējumu televīzijas kanālu "Re:TV" un "TV24" raidījumiem, tika pildīts Saeimā jau iepriekšpieņemts lēmums par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerctelevīzijām raidījumu veidošanai un izplatīšanai, lai nodrošinātu nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanu Latvijas simtgades kontekstā, pirmdien žurnālistiem pauda Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Ivars Āboliņš.

"Ir ļoti svarīgi saprast, ka ir grūti sadalīt to, kas jau ir sadalīts. Un šis finansējums jau tika sadalīts ar Saeimas lēmumu. Saeimas lēmumā tika noteikts, ka šī nauda ir jāparedz tieši "TV24" un tieši "Re:TV", un padome faktiski pildīja Valsts budžeta likumu," skaidroja Āboliņš, runājot par sabiedrības neizpratni saistībā ar piešķirto finansējumu.

Pēc viņa teiktā, ja NEPLP nebūtu rīkojusies Saeimas lēmuma ietvaros, padome būtu rīkojusies prettiesiski.

NEPLP loceklis uzsvēra, ka padome ar pieņemto lēmumu nejūtas komfortabli, jo tā uzskata, ka svarīgi pārrunāt un precizēt valsts finansējuma piešķiršanas nozarei kritērijus.

"Tuvākajā laikā mēs plānojam diskutēt ar Saeimu, ar politiķiem, kā šo situāciju mainīt, lai mēs nenonāktu šādā "ķīlnieka lomā", ka mums nav izvēles rīkoties citādāk, jo, es vēlreiz gribu uzsvērt – nevar sadalīt to kas ir sadalīts pirms tevis," sacīja Āboliņš.

Kā ziņots, konkursā par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu 2017.gadā komerciālajām televīzijām (TV) raidījumu veidošanai un izplatīšanai ar mērķi nodrošināt nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanu Latvijas simtgades kontekstā NEPLP par uzvarētājiem atzinusi "Re:TV" (SIA "Vidzemes Televīzija") un "Rīga TV24" (AS "TV Latvija") piedāvājumus.

Viens no raidījumiem, kas konkursā saņēmis 100 000 eiro finansējumu, ir "Rīga TV24" jeb "TV24" raidījums "Rampas ugunis" par Latvijai nozīmīgām personībām, kuru vada Andris Kivičs. Raidījuma mērķis esot iedvesmot Latvijas iedzīvotājus caur citu cilvēku veiksmes stāstiem un viņu darbu veidot labāku Latviju un tās cilvēkus, ar kuriem var lepoties. Raidījumā īpaša uzmanība tiks veltīta latviešu kultūras attīstībai, cieņai pret latviešu valodu, Latvijas vēsturi un kultūras vērtībām nacionālās identitātes apstiprināšanai.

NEPLP izsludināja konkursu ar mērķi nodrošināt nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanu Latvijas simtgades kontekstā. Konkursa uzvarētājam būs jāveido TV raidījumi par Latvijai nozīmīgām personībām un TV raidījumus par Latvijas reģionālo tematiku. TV raidījumi tiks veidoti un izplatīti laikā no šā gada 1.aprīļa līdz 31.decembrim.

Pretendentiem līdz šā gada 8.martam NEPLP bija jāiesniedz raidījumu saturiskā koncepcija, informācija par to, kā tiks nodrošināta raidījumu kvalitātes un atbilstības sabiedriskā pasūtījuma uzdevumiem un principiem izvērtēšana, informācija par to, kā tiks nodrošināta atgriezeniskā saite no skatītājiem, auditorijas sasniegšanas koncepcija, kā arī plāns par finansējuma izlietojumu, tehniskā nodrošinājuma apraksts un piemēri raidījumu vizuālajam noformējumam.

Konkursa finansējums kopumā ir 200 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!