Foto: F64

Likumsargi 25. marta vakarā nošķīra divus bērnus no alkohola reibumā esošās mātes, kura bija tos atstājusi vienus pašus dzīvoklī, portālu "Delfi" informēja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāve Lāsma Zemene.

RPP Latgales pārvaldes dežūrdaļa saņēma informāciju par kādu dzīvokli Maskavas ielā, kur bez uzraudzības ir atstāti divi mazi bērni.

Notikuma vietā sastapts izsaucējs, kurš likumsargiem paskaidroja, ka viņam kopā ar civilsievu ir gadu veca meita. Sievietei ir arī sešus gadus vecs dēls no pirmās laulības. Abi bērni esot atstāti vieni paši dzīvoklī. Vīrietis policistiem pastāstīja, ka pirms aiziešanas dzīvokļa atslēgas atstājis civilsievai, tāpēc pats netiek mājvietā. Sarunas laikā no vīrieša bija jūtama spēcīga alkohola smaka.

Policisti otrpus durvīm izdzirdēja vienu no bērniem. Sešus gadus vecais zēns paskaidroja, ka māte mājās atslēgas nav atstājusi un, iespējams, aizgājusi uz veikalu pakaļ cigaretēm. Jautājot par mazo māsiņu, puika policistiem paskaidroja, ka māsa guļot. No vīrieša noskaidrots bērnu mātes tālruņa numurs. Policisti sievietei vairākkārtīgi zvanīja, taču tālrunis bija izslēgts.

Tikmēr iereibušais vīrietis sazvanīja civilsievas tēvu, kurš solīja nekavējoties ierasties pie mazbērniem un atslēgt dzīvokļa durvis.

Atslēdzot dzīvokli, vectēvs pastāstīja, ka pēcpusdienā atvedis mazdēlu mājās no nodarbībām. Tajā brīdī viņa meita bijusi kopā ar zīdaini. Vīrietis abus mazbērnus atstājis kopā ar māti un devies uz darbu.

Lai pārliecinātos par bērnu veselības stāvokli, izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki.

Kamēr policisti gaidīja mediķus, mājup pārnāca māte. Sieviete bija acīmredzamā alkohola reibumā, par ko liecināja neskaidrā runa, streipuļošana un alkohola smaka no sievietes izelpas.

Likumsargi sievietei jautāja, kāpēc mazi bērni ir atstāti bez uzraudzības. Iereibusī māte policistiem apgalvoja, ka gājusi uz aptieku, lai nopirktu zāles bērniem. Policisti lūdza uzrādīt pirkumu, taču sieviete izmanīgi aizgājusi uz virtuvi un parādījusi zāles. Policisti norādīja, ka sieviete, atnākot mājās, nav iegājusi virtuvē. Iereibusī māte, pieķerta melos, sāka uzvesties agresīvi un lamāties ar cieņu aizskarošiem vārdiem.

Abiem vecākiem veiktas alkohola koncentrācijas pārbaudes izelpās. Pārbaužu laikā tēvam konstatēts 2,21 promiļu reibums, savukārt mātei – 2,75 promiļu reibums, informē Zemene.

Pēc brīža notikuma vietā ieradās mediķi, kuriem zēns pastāstīja, ka māte viņam notikuma dienā vairākas reizes iesitusi pa galvu, bet zīdaini neesot situsi. Mediķi nolēma abus bērnus nogādāt slimnīcā, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes.

Ņemot vērā, ka abi vecāki bija stiprā alkohola reibumā un nespēja par bērniem parūpēties, kā arī saņemta informācija par iespējamo vardarbīgu ģimenē, pieņemts lēmums par bērnu pagaidu nošķiršanu no ģimenes, norāda RPP pārstāve.

Bērni pavadīti līdz ārstniecības iestādei, kur veiktas nepieciešamās pārbaudes. Pēc neilga laika likumsargi saņēma informāciju, ka nopietni veselības traucējumi bērniem nav konstatēti un nav nepieciešamība viņus atstāt slimnīcā. Policisti abus bērnus nogādāja krīzes centrā.

Lietas materiāli nosūtīti Rīgas Bāriņtiesai, kā arī RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļai izvērtēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!