Foto: F64

Organizācija "Providus" un "Sabiedrība par atklātību – ""Delna", turpinot Saeimas monitoringu, novērojusi iespējamas valsts sagrābšanas pazīmes Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu izdienas pensiju likuma grozījumu izskatīšanā, portālu "Delfi" informēja "Delna".

Grozījumi netika atbalstīti ne atbildīgajā Sociālo un darba lietu komisijā, ne līdzatbildīgajā Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, taču tika pieņemti pirmajā lasījumā un atzīti par steidzamiem.

Organizācijā atgādina, ka grozījumi tapa Ministru kabinetā (MK) notikušas diskusijas rezultātā un tika pamatoti ar vēlmi paplašināt pretendentu loku KNAB priekšnieka konkursam.

Gan Saeimas komisijās, gan plenārsēdē liels deputātu skaits norādīja, ka iesniegtais likumprojekts nav pietiekami labi izstrādāts, tāpēc nav atbalstāms. Deputāti un Saeimas Juridiskais birojs pauda pozīciju, ka MK būtu sistēmiski jāsakārto izdienas pensiju sistēma valstī, nevis jārisina jautājums fragmentārā veidā, cenšoties steidzami padarīt pievilcīgāku KNAB priekšnieka amatu.

"Providus" pētnieka Olafa Grigus ieskatā situācija, kad Saeima bez skaidra publiska pamatojuma lemj pretēji atbildīgās komisijas nostājai, vērtējama kā aizdomīga. Turklāt Saeima lēma likumprojektu skatīt steidzamības kārtībā, neskatoties uz izskanējušajiem apgalvojumiem par likumprojekta zemo kvalitāti.

Steidzamība noteikta pēc vairāku deputātu vāji pamatota ierosinājuma, iztiekot bez debatēm, uzsver organizācijā.

Vienlaikus abas organizācijas vērš uzmanību, ka pilnvērtīgai Saeimas darba iepazīšanai ir svarīgi dzirdēt diskusijas parlamenta komisijās, kuru sēžu ieraksti pašlaik nav brīvi pieejami sabiedrībai. Tāpēc nevalstiskās organizācijas aicina parakstīties portālā "Manabalss.lv" par priekšlikumu publiskot Saeimas komisiju audio ierakstus.

Vēstīts, ka grozījumus KNAB amatpersonu izdienas pensiju likumā Saeimā iesniedza valdība. Grozījumi paredz tiesības uz izdienas pensiju KNAB priekšniekam neatkarīgi no vecuma, ja vien izdienas stāžs ir 20 gadu, no kuriem ne mazāk kā trīs pēdējie gadi nostrādāti biroja priekšnieka amatā.

Saeima 9. martā pēc Sociālo un darba lietu komisijas lūguma lēma jautājumu no sēdes kārtības grozījumus izslēgt, līdz ar to likumprojekts vēl nav skatīts otrajā, galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!