Foto: Pixabay

Nīgrandes pagastā ugunsgrēka seku likvidēšanā iesaistītie jaunsargi rīkojušies varonīgi, tomēr šādos gadījumos ļoti jāizvērtē, vai doties iekšā degošā ēkā un evakuēt mantas, atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Saldus daļas komandieris Vilnis Bents.

VUGD ceturtdienas rītā izplatītajā preses paziņojumā rakstīja, ka trešdien, ap pulksten 10, saņēma izsaukumu uz Nīgrandes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg ēkas jumts 200 kvadrātmetru un starpstāvu pārsegums 70 kvadrātmetru platībā. Līdz VUGD ierašanās brīdim no degošās ēkas pirmā stāva 19 jaunsargi un vēl viens pieaugušais nesa ārā sadzīves mantas.

Bents, detalizētāk skaidrojot notikušā apstākļus, pastāstīja, ka blakus Kalnu vidusskolai degusi dzīvojamā māja, un acīmredzot jaunieši, pamanot dūmus un liesmas, devušies palīdzēt iedzīvotājiem evakuēt sadzīves mantas un pārējo iedzīvi. Pēc aculiecinieku ugunsdzēsējiem sniegtās informācijas, jaunieši bija devušies iekšā ēkā. Tāpat aculiecinieki teikuši, ka jaunieši bija centušies mantas nest ārā arī no otrā stāva.

Ja ugunsdzēsēji būtu ieradušies pirms mantu iznešanas, tad noteikti nebūtu jaunsargiem ļāvuši sadzīvi evakuēt, dodoties iekšā ēkā. "Mēs šādā gadījumā varētu apsvērt jauniešu iesaisti mantu pārvietošanā ārpus riska zonas," piebilda komandieris.

"Kad ieradās pirmā ugunsdzēsēju apakšvienība un sāka ugunsgrēka dzēšanas darbus, tad mantu iznešana jau bija faktiski beigusies. Tad formās tērpušies jaunieši viens pēc otra sāka sūdzēties par sliktu pašsajūtu un vērsās pēc medicīniskās palīdzības. Viņi varēja būt saindējušies ar degšanas produktiem. Paldies Dievam, apdegumi un smagas traumas netika konstatētas," uzsvēra Bents.

Pēc Benta rīcībā esošās informācijas, mediķiem saskaņā ar esošo kārtību šādos gadījumos nepilngadīgas personas, atšķirībā no pieaugušajiem, ir jānogādā medicīnas iestādē, lai veiktu papildu pārbaudes.

"Pieaugušie var notikumā vietā pateikt "paldies par palīdzību un nu laidiet mani vaļā"," norādīja Saldus daļas komandieris. Pēc Benta rīcībā esošās informācijas, Liepājas slimnīcā nogādāti 14 jaunieši, bet viens jaunietis nogādāts Kuldīgas slimnīcā.

Degušās mājas iedzīvotāji nelaimē nebija cietuši. "Pirmais stāvs ir saliets ar ūdeni, bet otrais stāvs ir nodedzis. Ēkai bija vecs šindeļu jumts, kas ļoti labi deg, un tam vēl bija pāri metāla segums, tāpēc uguns ātri izplatījās pa bēniņiem. Tāpat kā siltumizolācijas materiāls ēkā bija izmantotas skaidas un kūdra. Īpašums bija apdrošināts," skaidroja Bents.

Runājot par to, vai jaunsargiem, kuri nav aprīkoti ar ugunsdzēsēju ekipējumu, vajadzēja evakuēt mantas, Bents nenoliedza, ka viņi riskējuši ar savu dzīvību un veselību, tomēr šādos gadījumos ir ļoti jāizvērtē, vai doties iekšā degošā ēkā.

"Nav noliedzams, ka jaunsargi tiek audzināti kā patrioti, tomēr ir ļoti jāizvērtē, vai doties iekšā degošā ēkā un evakuēt mantas. Viņi riskēja ar savu veselību un dzīvību. Nav vietas kritikai, ir tikai uzslavas, un kaut Dievs dotu Latvijā vairāk šādus drosmīgus cilvēkus! Tajā pašā laikā tomēr vēlos norādīt, ka šādās reizēs tikai profesionāls ugunsdzēsējs var izvērtēt situāciju. Varu apgalvot, ka šos jauniešus nav vadījis VUGD pārstāvis, viņi acīmredzot paši uz savu iniciatīvu šādi rīkojušies. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās nebija glābšanas darbu vadītāja, turklāt jauniešiem taču nebija ne speciālā apģērba, ne aprīkojuma. Paldies Dievam, ka tas veiksmīgi noslēdzies," uzsvēra Bents.

Viņa rīcībā nav informācijas, ka jaunsargiem kāds licis mantas nest ārā un kāds pieaugušais viņus šajā situācijā vadījis. "Cik manā rīcībā ir informācija, jaunieši paši izrādījuši iniciatīvu doties palīdzēt," viņš piebilda.

Ņemot vērā vakardienas notikumus, VUGD tiksies ar Kalnu vidusskolas vadību, lai jauniešiem nolasītu papildu lekciju par pareizu rīcību ugunsgrēka gadījumos.

Kopumā ugunsgrēka seku likvidēšanā bija iesaistīti 20 ugunsdzēsēji. Ugunsgrēka iespējamos iemeslus skaidros Valsts policija, taču Bents minēja, ka nelaime varēja izcelties bojāta dūmvada dēļ.

Šobrīd no amatpersonu teiktā nav precīzi skaidrs, vai jaunsargi bija devušies iekšā degošajā mājā. Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa (LRA) apgalvoja, ka degošajā mājā jaunsargi neesot gājuši, bet palīdzējuši ārpusē, paņemot pretī no mājas evakuējamās mantas.

Savukārt Jaunsardzes un informācijas centra (JIC) izplatītajā preses paziņojumā teikts, ka Kalnu vidusskolas jaunieši, kuriem tajā laikā notika mācību stundas un kuri pamanīja notiekošo, "brīvprātīgi devās palīdzēt no ēkas iznest mēbeles un sadzīves mantas". Notikuma vietā nekavējoties ieradās arī jaunsargu instruktore Aiga Andersone, kura kontrolēja situāciju, lai jaunieši netiktu apdraudēti.

JIC informēja, ka kopumā mantu evakuācijā iesaistījās 21 persona - 20 jaunsargi un jaunsargu instruktore Andersone. Visi jaunieši bija jaunsargi, jo skolā pārsvarā mācās skolēni, kuri darbojas Jaunsardzē.

Pēc ugunsgrēka apdzēšanas darbiem, nepilngadīgie jaunieši tika nogādāti Liepājas un Kuldīgas slimnīcās, lai pārbaudītu jauniešu veselības stāvokli. Pārbaužu rezultātā tika konstatēts, ka jaunsargi nav cietuši, un vēlāk vakarā viņi atgriezās skolas internātā. Diviem jauniešiem profilaktiskās veselības pārbaudes rezultātā tika atklātas ar šo notikumu nesaistītas, bet gan hroniskas veselības problēmas.

Jaunsardzes un informācijas centra direktors Aivis Mirbahs izsaka pateicību jaunsargiem par drosmi, palīdzību un spēju reaģēt krīzes situācijās, kā arī pateicas Liepājas un Kuldīgas mediķiem, kas pārbaudīja jaunsargu veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!