Foto: F64

Bijušajam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim ceturtdien Saeimas apsargs lūdzis uzrādīt personu apliecinošu dokumentu caurlaides izsniegšanai, taču eksprezidents par šādu pieprasījumu apvainojies un devās prom, trešdien vēsta raidījums "LNT Ziņas sešos".

Otrdien Saeimā pulcējās bijušie prezidenti, lai Ringolda Baloža (NSL) vadībā diskutētu par izmaiņām Satversmē, kas skar prezidenta ievēlēšanas kārtību.

Aicināts bija arī Ulmanis, taču viņš nav ticis tālāk par Saeimas elektroniskajiem vārtiem – Valsts policijas darbinieks lūdzis uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kas nepieciešams, lai eksprezidentam izsniegtu caurlaidi vārtu atvēršanai. Eksprezidents par šādu lūgumu apvainojies un devies prom.

Ulmanis notikušo nevēlas komentēt.

"Ļaudis stāstīja, ka bija starpgadījums starp apsargiem un bijušo pirmo valsts personu. Es tā saprotu, ka viņš ir ļoti apvainojies gan uz mani, gan uz darba grupu. Es gan nejūtos īpaši vainīgs," skaidro Balodis, piebilstot, ka Ulmanim personu apliecinošs dokuments nav bijis līdzi.

Starpgadījumu izmeklē Saeimas Drošības birojs, bet parlamenta administrācija vērtē, vai nepieciešams mainīt kārtību, kā Saeimā īsteno drošības režīmu.

Saeimas Drošības birojā skaidro, ka bijušo prezidentu iekļūšana Saeimas ēkās nav reglamentēta dokumentos. Šāda nepieciešamība nav bijusi, jo valdījis uzskats, ka visi policisti, kuri apsargā Saeimu, atpazīst četrus bijušos valsts vadītājus un, ievērojot labo toni, ļauj viņiem iekļūt parlamentā, neprasot personu apliecinošu dokumentu.

Tikmēr Balodis, kurš ir arī Nacionālās drošības komisijas deputāts, uzskata, ka policists, kurš Ulmani Saeimā neielaida bez dokumentu uzrādīšanas, ir pelnījis atzinību: "Es domāju, ka apsargs no visiem viedokļiem ir uzteicams kā īstens sargs, kurš, neskatoties uz vilinājumu vai pat bailēm, vīrišķīgi stāvēja savā postenī. Šeit mēs varam uzteikt Saeimas jauno kārtību, kas attiecas uz caurlaidēm, uz apsardzi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!