Foto: DELFI

Drošības pasākumu īstenošanai Valsts policija (VP) arī šogad 16.martā Brīvības pieminekļa laukumā izvietos dzeltenās norobežojošās barjeras, pastāstīja VP preses pārstāvis Dairis Anučins.

Anučins atgādināja, ka VP 16.marta pasākumu laikā pie Brīvības pieminekļa un citur pieteiktajos pasākumos kārtības nodrošināšanai strādās pēc speciāli izstrādāta plāna un šim nolūkam tiek plānoti nepieciešamie policijas resursi.

Policijas mērķis ir maksimāli mazināt fizisku konfrontāciju risku un nepieļaut tās, tai pašā laikā neliedzot iespēju izteikties un diskutēt dažādu viedokļu paudējiem.

Jau ziņots, ka provokāciju riski leģionāru piemiņas dienā šogad ir līdzīgi kā iepriekšējos gados, šonedēļ teica Drošības policijā (DP).

Galvenos riskus rada iespējamie centieni diskreditēt Latviju starptautiski, šķelt Latvijas sabiedrību, izplatot tendenciozu 16.marta piemiņas pasākumu raksturojumu atbilstoši Krievijas vēstures interpretācijai par notikumiem Otrajā pasaules karā.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad šis pasākums tiks izmantots, lai uzturētu Krievijas radīto un tā saukto antifašistu aktīvi tiražēto mītu par fašisma atdzimšanu Latvijā. DP rīcībā esošā informācija liecina, ka uz protesta pasākumu varētu ierasties arī personas no ārvalstīm, tā saukto antifašistisko kustību aktīvisti no Rietumeiropas valstīm.

Rīgas domē leģionāru piemiņas dienā, 16.martā, pasākumus pieteikušas dažādas pretēji noskaņotas organizācijas. Tradicionāli plašākais pasākums ir biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa pieteiktais gājiens no Svētā Jāņa baznīcas uz Brīvības pieminekli un ziedu nolikšanu pie pieminekļa. Pasākums norisināsies no plkst.11 līdz 13.

Izmantojot represijas un teroru, totalitārās padomju un nacistu varas Otrā pasaules kara laikā piespiedu kārtā mobilizēja daudzus okupētās Latvijas iedzīvotājus vienas vai otras valsts bruņotajos spēkos.

16.marts nav oficiāla valsts piemiņas diena, tajā privāti tiek pieminēti karā kritušie nacistiskās Vācijas armijā pretlikumīgi mobilizētie Latvijas iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!