Foto: LETA

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem, kuri iesaistīti dzemdību palīdzības nodrošināšanā, atalgojuma fiksētās daļas stundas likme pieaugs par 10%, informēja slimnīcā. Savukārt Rīgas Dzemdību nams radis iespēju šo speciālistu atalgojumu tomēr celt par 4,5%, nevis 3%, kā bija plānots iepriekš.

Kā norādīja Stradiņu slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle, ņemot vērā valsts noteikto tarifa pieaugumu dzemdību palīdzībā, sākot ar 1. janvāri, slimnīca ir veikusi aprēķinu, paredzot visu finansējumu novirzīt tikai atalgojumam. Kopējā atalgojumam novirzāmā tarifa palielinājuma summa, bez darba devēja nodokļiem, šogad plānota 77 353 eiro apmērā.

Darba algas palielinājuma pieaugums ir aprēķināts, ņemot vērā valsts noteikto jauno tarifu par dzemdībām, attiecīgo pacientu skaitu iepriekšējā gadā un iesaistīto speciālistu loku, kas sniedz dzemdību palīdzību.

Dzemdību procesā iesaistītajām ārstniecības personām – dzemdību speciālistiem-ginekologiem, vecmātēm, bērnu aprūpes māsām, nodaļu virsārstiem un virsmāsām – stundas likmes pieaugums ir noteikts 10% apmērā, savukārt jaundzimušo intensīvās terapijas ārstiem, kuri iesaistīti daļēji, stundas likme palielināta par 5%. Tā kā jaundzimušo intensīvās terapijas tarifs nav palielināts, atalgojuma palielinājums šiem speciālistiem ir mazāks, skaidroja Sīle.

Dzemdību nodaļa un Jaundzimušo intensīvās terapijas un aprūpes nodaļas iekļaujas Perinatālās aprūpes centrā, kurā speciālisti ikdienā strādā blakus viens otram un raugās uz mātes un jaundzimušā veselību kā uz vienotu procesu. Vidējā atalgojuma pieauguma summa mēnesī dzemdību speciālistiem-ginekologiem un vecmātēm, strādājot normālu darba laiku, veido aptuveni 80 līdz 112 eiro, un jaundzimušo aprūpē un intensīvajā terapijā iesaistītajiem speciālistiem - 79 līdz 144 eiro pirms nodokļu nomaksas mēnesī.

Savukārt Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dagnija Vilnīte 1. martā žurnālistiem pastāstīja, ka Dzemdību nams, pārvērtējot iekšējās rezerves, lielāku daļu no papildus piešķirtajiem 50 eiro par vienu dzemdību gadījumu novirzīs tieši ārstniecības personu atalgojuma pieaugumam. Līdz ar to no šodienas dzemdību speciālistu, vecmāšu un māsu atalgojums pieaugs par 4,5%, nevis 3%, kā bija plānots sākotnēji. Vilnīte gan atzina, ka tie jebkurā gadījumā ir centi, salīdzinot ar ārstu prasību dubultot atalgojumu. Šobrīd dzemdību speciālistu atalgojums ir 5,05 eiro stundā.

Valdes priekšsēdētāja skaidroja, ka finansējums pārdalīts par labu ārstiem, līdz ar to aptiekas darbiniekiem, palīgstrādniekiem, ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem atalgojums nepieaugs. "Iekšējie resursi ir tik, cik ir, un attiecīgi sāp vienādi, vienalga, kurā rokā kod," atzina Vilnīte.

Jau ziņots, ka Rīgas dzemdību nama vecmātes un dzemdību speciālisti ir pieprasījuši Veselības ministrijai (VM) un iestādei risināt zemā atalgojuma jautājumu, pretējā gadījumā solot darbu arī pamest. Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālajā slimnīcā strādājošie VM ir nosūtījuši vēstuli, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem, kā arī risināt problēmu ar jauno speciālistu piesaisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!