Foto: Shutterstock

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) e-veselības projektos par neatbilstošiem atzinusi izdevumus vairāk nekā 586 tūkstošu eiro jeb 5,78% apmērā no izmantotā Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma, informēja CFLA.

CFLA lēmumu pieņēmusi, izvērtējot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) gala secinājumus par e-veselības projektu funkcionalitātes pārbaudēs konstatēto. CFLA par neatbilstošiem atzinusi izdevumus divos no četriem e-veselības projektiem.

Neatbilstoši finansējums izšķiests par par tām funkcijām, kas nav pieejamas lietotājiem produkcijas vidē – "vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas datņu izveides modulis", "iespēja reģistrēties pie ģimenes ārsta", kā arī par trim e-pakalpojumiem – "Saņemt e-konsultāciju no ģimenes ārsta", "Reģistrēties pie ģimenes ārsta", "Pieteikt Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK)".

Savukārt vairākas funkcijas izstrādātas nepilnīgi – tās pieejamas tikai ārsta darba vietai, lai gan bijis nepieciešams nodrošināt pieeju arī pacientam. Piemēram, iespēja veidot un izmantot ārstniecības personas darba grafiku, veikt pierakstu ārstniecības pakalpojumu saņemšanai, akceptēt un noraidīt pierakstu, saņemt pārskatus, e-veselības portāla e-pakalpojums "Ārsta pieraksts", e-konsultācija pacientam pie ģimenes ārsta un elektroniskā pierakstīšanās pie ārsta, izmantojot vienoto veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas portālu.

Kopējā neatbilstoši veikto izdevumu summa par funkcijām un e-pakalpojumiem, kas nav pieejami lietotājiem un kuros ir konstatētas būtiskas atkāpes, ir 586 192,62 eiro, un tā tiks atgūta no Nacionālā veselības dienesta (NVD). Pavisam no ES fondiem e-veselības projektu sistēmas izveidē NVD ieguldījis 10,144 miljonus eiro.

Funkcijas un e-pakalpojumi, kuri nav pieejami lietotājiem vai kuros konstatētas būtiskās atkāpes no paredzētā, ietverti vairākos iepirkuma līgumos, ko NVD slēdzis ar dažādiem izstrādātājiem. CFLA, pieņemot lēmumu par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem, ir izvērtējusi katras izstrādes izmaksas, balstoties uz NVD iesniegtajiem pakalpojumu apmaksu pamatojošajiem dokumentiem.

Kopumā saskaņā ar VARAM vērtējumu e-veselības sistēmas funkcionalitātes un e-pakalpojumi, kas pieejami lietotājiem, izstrādāti atbilstoši e-veselības projektos paredzētajam un nodrošina iecerēto funkcionālo darbību. Tāpat tiem ir veikts drošības audits un tajā konstatētie būtiskie trūkumi ir novērsti.

Atsevišķiem e-veselības elementiem konstatētas nebūtiskas atkāpes attiecībā uz iepirkumos minēto prasību realizāciju, kā arī kļūdas, kur funkcionalitātes prasība realizēta daļēji, tomēr e-veselības sistēmas darbību var turpināt, izstrādājot un īstenojot e-veselības sistēmas uzlabošanas pasākumu plānu, skaidro CFLA.

Projektu pēcuzraudzības periodā NVD katru gadu CFLA būs jāsniedz informācija par izstrādātās e-veselības informācijas sistēmas un e-pakalpojumu lietojamību. Tāpat CFLA sadarbībā ar VARAM veiks pārbaudes, īpaši novērtējot to funkcionalitāšu izstrādi, ieviešanu un lietojamību, kuras saskaņā ar VARAM ziņojumā norādīto nav bijušas pieejamas produkcijas vidē vai kuru lietojamībā bija konstatēti kādi trūkumi vai identificēti riski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!