Foto: LETA
Otrdien, 28. februārī Organiskas sintēzes institūtā oficāli noslēdzies tā apjomīgākais zinātniskais Eiropas Savienības (ES) projekts 4,7 miljonu eiro apmērā. Tā ietvarā izdevies no ārvalstu universitātēm uz Latviju pierunāt pārcelties sešus Latvijas zinātniekus, portālam "Delfi" apstiprināja OSI pārstāvji.

"Mums izdevies panākt, ka Latvijā atgriežas Latvijas zinātnieki no Vācijas, Francijas, Šveices, Beļģijas un ASV," apstiprināja OSI direktors Osvalds Pugovičs.

OSI projekta ietvaros Latvijā piekritis atgriezties Dmitrijs Čerņaks no Ziemeļrietumu universitātes, ASV, Ansis Maļeckis no Mičiganas Universitātes, Aleksandrs Veršilovskis no Gēlas Mērījumu un standartmateriālu institūta Belģijā, Laura Beķere no Francijas Nacionālā zinātniskās pētniecības centra Marseļā, Jānis Veiks no Cīrihes Universitātes un Viktorija Rjabova no Ludviga Maksimiliāna universitātes Minhenē.

Ja līdz šim vairāki zinātnieki OSI projektu ietvaros Latvijā strādāja jau no 2014. gada, tad tagad, kā apliecina institūta pārstāvji, atrasts finansējums, lai ar visiem nosauktajiem turpinātu sadarbību.

Tāpat otrdien institūta pārstāvji norādīja, ka līdz 2020. gadam piecus miljonus eiro novirzīs jauna virziena attīstīšanai – fitoķīmijas centra izveidei. Tajā pētīs medicīnā izmantojamās augu un dzīvnieku izcelsmes vielas, kas palīdzēs radīt jaunus ārstniecības preparātus.

Zinātnieki darbu uzsākuši, pētot ārstniecības augu ekstraktu sastāvdaļas, kā arī zirnekļu un bišu zīdu.

OSI ir lielākais jaunu medikamentu izstrādes un pētniecības centrs Baltijas valstīs. Savas pastāvēšanas laikā OSI ir radītas 18 oriģinālas zāļu vielas, piemēram, pretvēža preparātus ftorafūru un belinostatu, kā arī kardioprotektīvo preparātu mildronātu un daudzus desmitus oriģinālu zāļu vielu iegūšanas tehnoloģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!