Foto: LETA

Partijai "Saskaņa" tuva biedrība realizē 670 000 eiro vērtu projektu ar Rēzeknes domes atbalstu, ziņo LTV raidījums "de facto".

Ar ieceri par piemiņas vietu pirmajam Latgales latviešu kongresam vērsusies biedrība "Latgalieši" un dome piekritusi to finansēt. Kādreizējo autostāvvietu pārvērtīs par skvēru, tā vidū uzstādīs pieminekli.

Pēc publiski teiktā, kopējās izmaksas (ar PVN) ir aptuveni 670 000 eiro. Taču līdz šim noklusēts – pēc būtības biedrība "Latgalieši" ir partijas "Saskaņas" projekts. To pirms 12 gadiem dibinājuši Jānis Urbanovičš un Ivans Ribakovs, bet tagad valdē ir Saeimas deputāts, saskaņietis Jānis Tutins un Rēzeknes domes deputāts Jānis Krišāns – no tās pašas partijas.

Sarunā ar "de facto" Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs ("Saskaņa") atklāj – no piemiņas vietas izveidei piešķirtiem līdzekļiem aptuveni 85 tūkstoši eiro pārskaitīti pašai biedrībai – projektu konkursam un paša pieminekļa izveidei.

Rēzeknes pašvaldības priekšsēdētājs intervijā Latvijas Televīzijai pauda viedokli, ka viņaprāt "nekādā sakarā ar politiku šai biedrībai nav, tie ir politiķi, kas ir vairāk vai mazāk aktīvi, kas grib Latgales kultūru attīstīt un ja starp tiem ir "Saskaņas" biedri, tā ir apsveicama lieta".

Biedrības "Latgalieši" valdes loceklis, Rēzeknes domes deputāts Jānis Krišāns ("Saskaņa") neredz problēmu faktā, ka dome viņa organizācijai piešķīrusi prāvu naudas summu. "Biedrībā es esmu sen un vienmēr esmu palīdzējis tai biedrībai, es arī ar invalīdiem 30 gadus strādāju. Jūs ko, gribat teikt, ka ja esi deputāts, tad tu vispār... Vai mums deputātiem jābūt bezdarbniekiem, vai kā?", sarunā ar "de facto" teica Krišāns.

Latgales kongresam veltīta piemiņas vieta nav vienīgais vērienīgais projekts, ko precīzi pirms vēlēšanām realizē Rēzeknes dome. Tieši šoziem tā lēmusi tīrīt sniegu ne tikai pie pašvaldības, bet arī pie privātajiem īpašumiem. Šopavasar rēzekniešus sagaida arī mākslas festivāls – tā ietvaros plānots arī bezmaksas koncerts ar Laimas Vaikules un grupas "Carnival Youth" piedalīšanos – precīzi nedēļu pirms pašvaldību vēlēšanām. Festivāla rīkošanai izsludināts vairāk nekā 100 tūkstošu eiro vērts konkurss. Vēl līdzekļi būs nepieciešami bezmaksas transporta ieviešanai Rēzeknē deklarētājiem iedzīvotājiem – pilsētā jau sākusi izsniegt tā sauktās "Rēzekniešu kartes".

"de facto" aprēķinājis, ka visi minētie pasākumi kopā pie varētu izmaksāt vismaz 1,2 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!