Foto: DELFI
Situācija ar medicīnas darbinieku atalgojumu valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs var mainīt tikai ar papildu finansējuma piešķiršanu, jo medicīnas iestāžu vadītāju rokās nav instrumentu, lai palielinātu nozarē strādājošo algas, informēja Latvijas Slimnīcu biedrībā.

Kā norāda biedrībā, personāla kopējās izmaksas daudzās slimnīcās jau tagad sasniedz 70% no kopējiem slimnīcu ieņēmumiem, bet vēl ir jāpērk medikamenti pacientu ārstēšanai un jāsedz citi slimnīcu izdevumi.

Kā norāda biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, premjerministra sacītais, ka katrai iestādei papildu piešķirtā apjoma ietvaros būtu jālemj par algu palielināšanu, neiztur kritiku. "Nelielais finansējuma pieaugums, kas tika piešķirts šogad, ir paredzēts, lai nodrošinātu pacientiem katastrofāli nepietiekamo valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu. Tas galvenokārt piešķirts milzīgo rindu mazināšanai," atgādina Kalējs.

Runājot par dzemdību nodaļās strādājošajiem, Kalējs norāda, ka prasības, ko izvirzījuši ārsti, ir ļoti pamatotas. Latvijas medicīnas darbinieku atalgojums ir viens no zemākajiem Eiropā. Un ir tikai viena iespēja, lai situāciju mainītu – jāpiešķir papildu līdzekļi tieši pakalpojumu tarifu un algu palielināšanai. Veselības ministre Anda Čakša jau publiski ir atzinusi, ka šim mērķim nepieciešami vismaz 150 miljoni eiro, sacīja Kalējs.

Slimnīcu biedrība atgādina, ka pēc 2017. gada budžeta pieņemšanas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) publiski solīja 2018. gadā veselības nozares finansējumu izvirzīt kā budžeta prioritāti. "Tagad izskan argumenti, ka par algu palielināšanu ir atbildīgas medicīnas iestādes. Tas raisa patiesas bažas, ka solījumi netiks turēti un darbinieki, kuri mācījušies arodu vismaz 10 gadus, vienkārši šo darbu pametīs," rezumē Kalējs.

Jau ziņots, ka Rīgas dzemdību nama vecmātes un dzemdību speciālisti ir pieprasījuši VM un iestādei risināt zemā atalgojuma jautājumu, pretējā gadījumā solot darbu arī pamest. Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālajā slimnīcā strādājošie VM ir nosūtījuši vēstuli, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem, kā arī risināt problēmu ar jauno speciālistu piesaisti.

Čakša kā vienu no risinājumiem Rīgas Dzemdību nama strādājošo atalgojuma palielināšanai redz dzemdību tarifa pieauguma pārskatīšanu un lielākas daļas novirzīšanu tieši atalgojumam. Šogad tarifs ir palielināts par 50 eiro. Pēc ministres domām, slimnīcas var finansējumu novirzīt tur, kur tas vairāk ir nepieciešams, tai skaitā algām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!