Foto: LETA
Līdz pašvaldību vēlēšanām, kas gaidāmas šī gada 3. jūnijā, palikuši vien daži mēneši un, gatavojoties svarīgajam notikumam, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atgādina par datumiem, kurus vērts likt aiz auss kā vēlētājiem, tā tiem, kuri šajās vēlēšanās plāno kandidēt.

Vēlētājam ir tiesības vēlēt pašvaldībā, kurā 90 dienas pirms vēlēšanām reģistrētā viņa dzīvesvieta, vai pašvaldībā, kurā vēlētājam pieder reģistrēts nekustamais īpašums. Tādēļ līdz 5. martam tie vēlētāji, kuru deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir atšķirīgās pašvaldībās, var deklarēt savu faktisko dzīvesvietu un balsot tajā pašvaldībā, kurā aizrit viņu ikdiena.

Sākotnēji katrs vēlētājs tiks iekļauts tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kas domes ieskatā atbilst viņa deklarētajai dzīvesvietai. Savukārt pieteikties balsot pašvaldībā, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums, būs iespējams līdz 16. maijam.

Tāpat 16. maijs ir pēdējā diena, kad vēlētāji var mainīt sākotnēji piešķirto vēlēšanu iecirkni. Iecirkni iespējams mainīt uz jebkuru citu savas pašvaldības robežās. Iecirkņa maiņu būs iespējams pieteikt no 25. marta Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde PMLP mājaslapā, izmantojot e-pakalpojumu, vai arī klātienē jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas vietā.

Jāatceras, ka katram vēlētājam vēlēšanās ir viena balss, tāpēc balsot vairākās pašvaldībās nav iespējams.

CVK novembrī veiktās vēlētāju aptaujas dati liecina, ka savā deklarētajā dzīvesvietā nedzīvoja aptuveni piektā daļa jeb 20 % aptaujāto vēlētāju, un 38 % gadījumu šo vēlētāju faktiskā un deklarētā dzīvesvieta atradās dažādās pašvaldībās.

No 20. līdz 25. martam PMLP vēlētājiem uz deklarēto dzīvesvietu nosūtīs vēstuli ar informāciju par iecirkni, kurā velētājam jādodas nobalsot. Šo informāciju varēs noskaidrot arī internetā PMLP mājaslapā vai pa tālruni.

No 29. maija līdz 3. jūnijam vēlēšanu iecirkņos var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Šāda iespēja paredzēta vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī. Iespēju balsot atrašanās vietā var izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu dienā atradīsies sava iecirkņa teritorijā.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana notiks no 14. līdz 24. aprīlim. Tie jāiesniedz pašvaldību vēlēšanu komisijās to noteiktajā darba laikā. Kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas partijas un partiju apvienības, kā arī vairākas partijas, apvienību nereģistrējot. Novados, kur iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā ir mazāks par 5000, kandidātu sarakstus drīkst iesniegt arī vēlētāju apvienības. Tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem no 18 gadu vecuma, ja viņi ir iekļauti Latvijas vēlētāju reģistrā.

Kandidātu saraksti, ziņas par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmas tiks publicētas CVK un pašvaldību mājaslapās. Savukārt no 29. maija līdz vēlēšanu dienai ar kandidātu sarakstiem varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.

Līdz 24. aprīlim pašvaldību vēlēšanu komisijām jāizveido savas pašvaldības vēlēšanu iecirkņu komisijas. Pieteikumu iesniegšanas termiņu vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu kandidātiem nosaka pašvaldību vēlēšanu komisiju priekšsēdētāji, un šī informācija izliekama pašvaldību informācijas sniegšanas vietās un pašvaldību mājaslapās.

Par iecirkņa komisijas locekļiem var pieteikt vēlētājus, kuri prot latviešu valodu un kuriem ir vismaz vispārējā vidējā izglītība, kuri nav deputāti, deputātu kandidāti, kandidātu saraksta iesniedzēji vai citu vēlēšanu komisiju locekļi. Savukārt tiesības pieteikt un izvirzīt savus pārstāvjus iecirkņa komisijā ir partijām.

No 31. maija līdz 2. jūnijam dažas stundas dienā vēlēšanu iecirkņos varēs nobalsot iepriekš. Vēlētājam jābalso savā vēlēšanu iecirknī un, lai varētu nobalsot, līdzi jāņem pase vai personas apliecība. Savukārt vēlēšanu dienā – 3. jūnijā – vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 22.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!