Foto: LETA

Aizvadītās sestdiena rītā pašvaldības policisti Rīgā atkārtoti devušies apsekot kādu dzīvokli Purvciemā un no mātes, kas bija lietojusi narkotikas, nošķīruši zīdaini, informēja Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Lāsma Zemene.

Piektdienas vakarā likumsargi no sociālā darbinieka bija saņēmuši informāciju par agresīvi noskaņotu tēvu, kurš, iespējams, nav spējīgs parūpēties par nesen dzimušo zīdaini.

Pirmās dzīvokļa apsekošanas laikā sastapts bērna tēvs, kurš uzvedies mierīgi un policistus labprātīgi ieaicinājis dzīvoklī, lai viņi varētu pārliecināties par zīdaiņa drošību. Jautājot, kur atrodas bērna māte, vīrietis skaidrojis, ka sieviete devusies izklaidēties. Mājokļa apskates laikā zīdainim netika konstatēts apdraudējums.

Tomēr, pārbaudot vīrieša datus, atklājies, ka viņš ir izsludināts meklēšanā. Viņu gan nav bijis nepieciešams aizturēt, bet gan nodot pavēsti.

Lai pārliecinātos par apstākļiem, kādos uzturas zīdainis, policisti nolēmuši atkārtoti apsekot dzīvokli nākošās dienas rītā. Dzīvokļa durvis atvēra tēvs, bet, ieejot mājvietā, likumsargi sastapuši arī bērna māti. Sievietes vizuālais izskats liecinājis, ka viņa, iespējams, ir narkotisko vielu reibumā un ilgstoši nav gulējusi. Sieviete uzvedusies apātiski, taču paskaidrojusi, ka bijusi izklaidēties un tikai piecos rītā pārradusies mājās. Policisti lūdza bērna mātei uzrādīt abas rokas un uz vienas no tām pamanījuši svaigas dūriena pēdas vēnu apvidū. Tāpat uz abām rokām bijušas suicīda rakstura rētas.

Tikmēr bērna tēvs, neskatoties uz policistu aizrādījumiem, apģērbies un grasījies doties prom. Vīrietim izskaidrots, ka bērna māte šādā stāvoklī nav spējīga par bērnu parūpēties, tomēr vīrietis bērnu atstājis un aizgājis.

No sievietes noskaidrota mazuļa vecvecāku dzīvesvietas adrese. Lai pārliecinātos vai viņi var uzņemties rūpes par bērnu uz norādīto adresi nosūtīta autopatruļa, kas apsekošanas laikā konstatējusi, ka vecvecāku dzīvoklis ir piesmēķēts un nav labvēlīgs bērnam.

Kamēr likumsargi gaidījuši informāciju par apsekošanas rezultātiem, sieviete, neveicot visus nepieciešamos higiēnas pasākumus, nomainījusi zīdainim autiņbiksītes. Policisti uz zīdaiņa ādas pamanījuši vairākus iekaisumus, kā arī to, ka bērns bijis ģērbts mitrās drēbēs, tādēļ devuši norādījumus zīdaini nekavējoties pārģērbt. Visu šo darbību laikā bijis redzams, ka sieviete nav spējīga aprūpēt savu bērnu.

Lai pārliecinātos par zīdaiņa veselības stāvokli, izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Pēc medicīniskās apskates noformēts lēmums par bērna nošķiršanu no ģimenes un nogādāšanu drošā vidē – sociālās aprūpes centrā.

Savukārt bērna māte aizturēta un nogādāta Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā ekspertīzes veikšanai.

Par notikušo uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta. Tāpat lietas materiāli nosūtīti Rīgas Bāriņtiesai un RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!