Foto: LETA

Būtu tikai pareizi, ja Valsts prezidentam kā "neitrālai varai" likumā būtu plašākas tiesības izvirzīt amatpersonas, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju, balstoties uz profesionālām konsultācijām, uzskata Juridiskās komisijas deputātu darba grupas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

"Lai līdzsvarotu politisko un profesionālo kritēriju ietekmi amatpersonu izvēlē un apstiprināšanā, Satversmē būtu jāparedz paplašināt to personu loku, kuras apstiprināšanai Saeimā var izvirzīt Valsts prezidents," paudis Balodis.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, darba grupa otrdien, 21.februārī, sanāks uz sēdi un deputāti kopā ekspertiem un bijušajiem politiķiem analizēs Valsts prezidenta kreatīvo funkciju, kas izpaužas kā amatpersonu izvirzīšana apstiprināšanai parlamentā.

Tāpat deputāti turpinās analizēt Satversmes 53.pantu, kas noteic, ka Valsts prezidents nenes politisko atbildību. Sēdē savu dalību ir apstiprinājuši eksprezidenti Valdis Zatlers, Guntis Ulmanis, kā arī tiesībsargs Juris Jansons, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Uz sēdi aicināti arī Saeimas Prezidija locekļi un frakciju vadītāji.

Sēde notiks plkst.15 Saeimas Budžeta (nodokļu) un finanšu komisijas sēžu zālē, Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā. Tai tiešraidē varēs sekot līdzi arī Saeimas mājaslapā.

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota 2015.gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau deviņas deputātu darba grupas sēdes, un gandrīz visi Satversmes panti no nodaļas par Valsts prezidentu jau ir izskatīti. Darba grupa savu darbu plāno pabeigt ar ziņojumu par šo Satversmes nodaļu. To plānots paveikt 2017.gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!