Bērnu pilnvērtīgākai aizsardzībai Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus likumā, kas Valsts probācijas dienestam (VPD) paredz pienākumu ziņot bāriņtiesai par probācijas klientiem, kas notiesāti seksuālos noziegumos.

Pašreizējā likuma redakcija nosaka VPD pienākumu informēt bāriņtiesu par probācijas klientiem, kuri atrodas VPD uzraudzībā un kuri ir notiesāti vai iepriekš ir bijuši notiesāti par tīšiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību.

Minētā tiesiskā regulējuma pamatā ir sabiedrībā aktuāla prasība pēc iespējas efektīvākas bērnu aizsardzības pret tīšiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem, noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību, uzsver TM.

TM skaidro, ka praksē ir konstatētas nepilnības esošajā regulējumā, proti, likums neuzliek par pienākumu VPD ziņot bāriņtiesai par tiem probācijas klientiem, kuriem piemērots piespiedu darbs vai kuri izcieš papildsodu - probācijas uzraudzība, un kuri ir notiesāti par tīšiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību.

Ņemot vērā iepriekšminēto pašreizējais likuma regulējums tikai daļēji sasniedz mērķi - aizsargāt bērnus no tīšiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem, noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību, jo bāriņtiesa nesaņem informāciju par visām potenciāli bīstamajām personām.

Turklāt spēkā esošais regulējums neparedz informācijas nosūtīšanu bāriņtiesai, ja probācijas klients maina dzīvesvietu. Līdz ar to bāriņtiesa, uz kuras darbības teritoriju attiecīgais probācijas klients pārceļas dzīvot, neuzzina par šīs potenciāli bīstamās personas ierašanos tās darbības teritorijā.

Ņemot vērā minēto, grozījumi VPD likumā paredz VPD noteikt pienākumu - ziņot bāriņtiesai arī par tiem probācijas klientiem, kuriem piemērots piespiedu darbs vai kuri izcieš papildsodu - probācijas uzraudzība, un kuri ir notiesāti par tīšiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību.

Tāpat grozījumi paredz probācijas klienta dzīvesvietas maiņas gadījumā sniegt ziņas par probācijas klientu tai bāriņtiesai, uz kuras darbības teritoriju probācijas klients ir pārcēlies dzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!