Foto: LETA

Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža lēmums par priekšapmaksas pārskaitīšanu automašīnu piegādātājam bija balstīts uz galēju nepieciešamību, lai nodrošinātu likumsargus ar autotransportu, uzskata iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), komentējot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) piemēroto sodu VP priekšniekam.

Kozlovskis norādīja, ka Ķuža lēmums bija balstīts uz galēju nepieciešamību, izvērtējot samērīgumu, jo, nesaņemot automašīnas, pastāvēja augsts risks, ka policija prezidentūras laikā nespēs veikt savas funkcijas.

Kozlovskis atgādināja, ka 2015. gada sākumā policijai bija pienākums nodrošināt Latvijas prezidentūras ES Padomē drošības prasības, lai nodrošinātu ceļu satiksmes uzraudzības un transportlīdzekļu kolonnu pavadīšanu un aizsargājamo amatpersonu drošu pārvietošanos vizīšu laikā, kā arī lai netiktu apdraudēta šo personu veselība.

Jau ziņots, ka IUB noformējis administratīvā pārkāpuma protokolu Ķuzim saistībā ar līguma slēgšanu par transportlīdzekļu iegādi VP vajadzībām. Ķuzis IUB lēmumu par protokola noformēšanu pārsūdzējis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kura savu lēmumu paziņos 23. februārī.

IUB Ķuzim pārmet, ka viņš, slēdzot līgumu ar konkursa uzvarētāju – transportlīdzekļu piegādātāju "Autoblitz" –, nolēmis pārskaitīt tam priekšapmaksu 20% apmērā no līguma. IUB ieskatā, šādi rīkojoties, Ķuzis pārkāpis likuma normas, turklāt šāda priekšapmaksa nav bijusi paredzēta iepirkuma nosacījumos. Tāpat avanss nav bijis nodrošināts ar avansa garantiju.

Ķuzis šodien paskaidrojumos tiesai norādīja, ka priekšapmaksa transportlīdzekļu piegādātājam esot pārskaitīta izņēmuma kārtā, lai laikā, kad Latvija bija prezidējošā valsts Eiropas Savienībā (ES), ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un drošības apdraudējumu Eiropā, policija varētu savlaicīgi nodrošināt kārtību ar atbilstošiem transportlīdzekļiem. Ķuzis arī norādīja, ka šādas rīcības rezultātā neviens papildu cents no valsts budžeta nav izlietots.

Līguma par 40 "Opel Insignia" automašīnu piegādi summa bija aptuveni 1,3 miljoni eiro. Šīs automašīnas policija sāka izmantot 2015. gada janvārī.

VP priekšnieks noliedza jebkādu savu ieinteresētību šajā darījumā vai komersanta lobēšanu. Šādu lēmumu Ķuzis esot pieņēmis, jo automašīnu piegādātāja apakšuzņēmējs acīmredzot naudas trūkuma dēļ nebūtu spējis laikā automašīnas aprīkot ar speciālo tehniku.

Saistībā ar minēto pārkāpumu IUB Ķuzim piemērojis 400 eiro naudas sodu un aizliegumu gadu ieņemt amatu, kas saistīts ar iepirkumu slēgšanu. Ja šāds sods stāsies spēkā, tad Ķuzis VP priekšnieka amatu nevar zaudēt, vien gadu nevarēs piedalīties iepirkumu konkursa komisijā un pieņemt lēmumus, kas saistīti ar iepirkumu procedūru. Ķuzis skaidroja, ka šādā gadījumā šos pienākumus viņš varot uzticēt vietniekam.

Arī administratīvs sods kā tāds nevarot būt iemesls VP priekšnieka amata zaudēšanai. Atvadīšanās no amata var notikt tikai gadījumā, ja viņš būtu izdarījis noziegumu, šodien skaidroja Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!