Administratīvā rajona tiesa pirmdien noraidījusi bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes prasību par disciplinārsoda – atbrīvošana no amata – atcelšanu un mantisko zaudējumu atlīdzināšanu.

Kā portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša, šīs disciplinārlietas izmeklēšanas komisija "objektīvi un vispusīgi izvērtējot visus disciplinārlietā esošos faktus, apstākļus un tās rīcībā esošos pierādījumus", secināja, ka Strīķe bez attaisnojoša iemesla ilgstoši nav atradusies savā darba vietā KNAB. Tādējādi Stīķe ilgstoši un sistemātiski pārkāpusi KNAB Darba kārtības noteikumu prasības.

Strīķe jau bija saukta pie disciplināratbildības par noteikto amata pienākumu nepildīšanu un viņai tika piemērots rājiens. Arī šo disciplinārsodu Strīķe pārsūdzēja, bet viņas prasība par disciplinārsoda atcelšanu noraidīta 2015. gada 3. jūnijā. Spriedums stājās spēkā 2015. gada 28. septembrī.

Komisija toreiz secināja, ka Strīķes rīcība ir vērtējama kā prettiesiska un ar nodomu izdarīta darbība, apzinoties tās prettiesisko raksturu. KNAB norāda, ka saskaņā ar Darba kārtības noteikumiem amata pienākumu izpildei noteikta konkrēta vieta, laiks un dienu skaits, tāpēc secināts, ka disciplinārpārkāpums Strīķe izdarījusi ar nodomu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, birojs pieņēma lēmumu Strīķi no amata atbrīvot ar 2016. gada 8. jūliju.

Jau ziņots, ka tiesvedība KNAB noris arī ar citām bijušajām KNAB amatpersonām.

Tāpat vēstīts, ka KNAB notika reorganizācija un ar biroja tā brīža priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu izveidota vērtēšanas komisija. Izveidotā struktūra konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

Starp minētajiem četriem darbiniekiem, ar kuriem dienesta tiesiskās attiecības tika izbeigtas, bija Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs, viņa vietnieks Mārtiņš Lode, Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!