Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas pamatojums ir paviršs un sasteigts, pārliecināta RPIVA rektore Daina Voita.

Voita Augstākās izglītības padomes sēdē uzsvēra, ka augstskola ir piesaistījusi starptautiski atzītu juristu IZM sagatavotā rīkojumprojekta un anotācijas izvērtējumam. Jurists, veicot minēto dokumentu izvērtējumu, ir konstatējis virkni nepilnību, kas liek secināt par to, ka rīkojumprojekts ir paviršs un sasteigts.

Akadēmijas rektore pauda pārliecību, ka IZM, pieņemot lēmumu par RPIVA likvidāciju, neievēroja labas pārvaldības principus, kā arī pārkāpusi ētikas un demokrātijas principus.

Konstatējot virkni nepilnību, RPIVA lūdz rūpīgi izvērtēt dažādus iespējamos attīstības modeļus, ieskaitot augstskolu alianses, apvienošanu un vai specializāciju, tostarp katra modeļa ieguvumus un riskus, veicot skaidrus uz pierādījumiem un mērķiem balstītus aprēķinus.

Voita uzsvēra, ka patlaban rīkojumprojekts un anotācija izstrādāta pavirši un acīmredzami sasteigti, turklāt tajās ir būtiski trūkumi un nepilnības. Viņa aicināja izanalizēt visu ieinteresēto pušu vajadzības un bažas, kā arī sākt plašas un vispārējas konsultācijas. Tāpat nepieciešamības gadījumā RPIVA ir gatava apmaksāt arī neatkarīga eksperta pieaicināšanu situācijas izvērtējumam.

Uz AIP sēdi uzaicinātā RPIVA studentu pārstāve uzsvēra, ka teju neviens no RPIVA studentiem nevēlas mainīt augstskolu, turklāt viņas ieskatā pedagogu sagatavošanas kvalitāti nevarot sekmēt ar RPIVA reorganizāciju.

Jau ziņots, ka IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrija solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!