Foto: AFP/Scanpix

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) varētu rosināt pārskatīt Latvijas rekordistei tāllēkšanā Inetai Radēvičai par sasniegumiem 2011. gada pasaules čempionā piešķirtās naudas prēmijas apjomu.

Kā vēstīts, sportistes karjeru noslēgusī Radēviča pēc konkurentes diskvalifikācijas kļuvusi par 2011. gada pasaules vicečempioni tāllēkšanā. Par aizliegto vielu lietošanu uz diviem gadiem diskvalificēta Olga Kučerenko, kura tā gada pasaules čempionātā Dienvidkorejas pilsētā Tegu izcīnīja sudraba medaļu, par centimetru pārspējot Radēviču. Kučerenko pasaules čempionātā Tegu nodotās dopinga analīzes bijušas pozitīvas, tāpēc visi viņas rezultāti, sākot no 2011. gada 28. augusta tiek anulēti.

IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs pastāstīja, ka šādos gadījumos pēc attiecīga Latvijā atzītās sporta federācijas iesnieguma saņemšanas un izvērtēšanas jautājums par iespējamu naudas balvas apmēra palielināšanu sportistam un viņu apkalpojošajiem sporta darbiniekiem tiek virzīts izvērtēšanai Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē un, ja padome pieņem attiecīgu lēmumu, arī izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Radevičai 2011. gadā par pasaules čempionātā izcīnīto trešo vietu tāllēkšanā naudas balvā tika piešķirti 5000 latu (7114,36 eiro), tai skaitā 1000 latu (1422,87 eiro) nodokļu samaksai. Līdz ar to, saņemot attiecīgu iesniegumu, varētu sākt procedūru jau piešķirtās naudas prēmijas apjoma pārskatīšanai, tādējādi izmaksājot starpību starp trešajai un otrajai vietai paredzēto naudas prēmijas apjomu.

Severs atgādināja, ka jau iepriekš ir bijuši gadījumi, kad, mainoties sacensību rezultātiem, pārskatītas izmaksātās naudas prēmijas. Piemēram, Lodes grūdējam Mārim Urtānam par 2010. gadā izcīnīto trešo vietu Eiropas čempionātā lodes grūšanā naudas balva piešķirta 2013. gadā. Līdz tam viņš ieņēma 4. vietu, par ko naudas balva nevarēja tikt piešķirta.

Arī vieglatlētei Laurai Ikauniecei-Admidiņai par 2013. gada Eiropas čempionātā izcīnīto otro vietu (iepriekš trešā) septiņcīņā naudas balvas starpība tika piešķirta 2014. gadā, bet vieglatlētei Aigai Grabustei par 2013. gada Eiropas čempionātā izcīnīto trešo vietu (iepriekš ceturtā) septiņcīņā naudas balvas starpība piešķirta 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!