Foto: LETA

Valsts policija (VP), izmeklējot lietu saistībā ar likvidējamās "Trasta komercbankas" darbinieku iespējamo saistību ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, aizdomās turētā statusu piemērojusi vēl sešiem cilvēkiem, pavēstīja VP preses pārstāvis Dairis Anučins.

2015. gada 17. decembrī bankas biroja ēkā Rīgā, Palasta ielā 1, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturēja divus toreizējos bankas darbiniekus un veica kratīšanas darba vietā.

Tagad aizdomās turēto skaits ir pieaudzis un šāds statuss ir piemērots vēl sešām personām. Daļa no šiem cilvēkiem ir bankas darbinieki. Policija kategoriski noliedz publiskajā vidē izskanējušo informāciju, ka izmeklēšana saistībā ar "Trasta komercbankas" darbiniekiem ir izbeigta.

Anučins informēja, ka policija visus trīs līdz šim izmeklētos kriminālprocesus apvienojusi vienā kriminālprocesā un turpina izmeklēšanu un informācijas vākšanu.

Plašākus komentārus policija pagaidām nesniedz.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka, iespējams, toreizējais "Trasta komercbankas" valdes loceklis Viktors Ziemelis bijis tas, kurš īstenojis un vadījis naudas atmazgāšanas shēmas bankā.

Raidījums vēstīja, ka kratīšanas "Trasta komercbankā" bija saistītas ar naudas atmazgāšanas shēmu Krievijā, par rubļiem iepērkot vērtspapīrus un nekavējoties tos pārdodot caur Eiropas bankām, tā klientu naudai palīdzot nogult ārzonās. Tādu pašu shēmu ASV banku uzraugi izmeklē attiecībā pret "Deutsche Bank", pērnajā oktobrī izraisot starptautisku skandālu.

Vēlāk banka paziņoja, ka ENAP to informējusi, ka juridiskajai personai "Trasta komercbankai" nav piešķirts procesa dalībnieka statuss, netika konstatēts, ka kāda no aizdomās turētajām personām būtu izdarījusi noziedzīgu nodarījumu "Trasta komercbankas" interesēs, kā arī pret "Trasta komercbanku" nav piemēroti Kriminālprocesa likumā paredzētie piespiedu ietekmēšanas līdzekļi. Tāpat procesa virzītājai nav pamata uzskatīt, ka kriminālprocesā aizdomās turētās personas, iespējams, izdarot noziedzīgo nodarījumu, būtu rīkojušās juridiskās personas "Trasta komercbankas" uzdevumā.

Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ierosinājuma pagājušā gada 3. martā anulēja "Trastakomercbankas" licenci, bet 14.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina "Trasta komercbanku" par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!