Foto: Shutterstock

Latvijas simtgades svinībām no valsts budžeta piecu gadu laikā plānots atvēlēt 31,75 miljonus eiro, no kuriem lielākā summa paredzēta projektam "Latvijas skolas soma", kur skolēni varēs doties ekskursijās uz dažādiem muzejiem un citām kultūras vietām, liecina Kultūras ministrijas (KM) apkopotā informācija.

Šim projektam četru gadu laikā plānots atvēlēt 13 miljonus eiro. "Bērni no attālām Latvijas vietām dosies uz Latvijas Nacionālo teātri - vietu, kur dibināta Latvijas valsts, vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja durvis, rīdzinieki apmeklēs Daugavas lokus un Rotko mākslas centru, vidzemnieki klausīsies mūziku Liepājas jaunajā koncertzālē utt.," portālam "Delfi" klāstīja Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Paredzēts, ka projektā kopumā piedalīsies 210 tūkstoši skolēnu.

Pēc Pastares teiktā, pieciem gadiem atvēlētie 31,75 miljoni eiro ir samērojami ar Igaunijas četru gadu programmu (24 miljoni eiro), Somijas programmu vienam gadam (19 miljoni eiro), kā arī Lietuvas simtgades programmu, kas vēl gan nav apstiprināta.

Sabiedrības uzmanību piesaistīja ziņa, ka kopējais Latvijas simtgades svinību pasākumu finansējums 2017.-2021. gadā indikatīvi varētu sasniegt 59,08 miljonus eiro. Pastare gan uzsver – šī summa radusies, ieskaitot visas norises, kas notiek tāpat, taču turpmākajos gados notiks simtgades zīmē, tostarp Dziesmu un deju svētki, militārās parādes, Latvijas rakstnieku darbu tulkošana, muzeju nakts u.c. ierasti pasākumi. Finansējums tiem piešķirts jau esošo līdzekļu ietvaros.

Daļai no plānā iekļautajām norisēm paredzēts finansējumu ārpus valsts budžeta, piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera piesaistīs finansējumu reģionālajām uzņēmēju dienām, "Latvijas Pasts" par saviem līdzekļiem veidos jaunu pastmarku sēriju, bet "Latvijas Loto" plāno organizēt Nacionālo simtgades loteriju, klāsta Pastare.

Stendi un enciklopēdija

Izpētot valdībā apstiprināto simtgades pasākumu plānu, secināms, ka ievērojamus līdzekļus saņems sabiedriskie mediji, orķestri, teātri u.c.

Piemēram, Latvijas Radio 2017.-2019. gadā saņems vienu miljonu eiro Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma un sasniegumu atspoguļojumam, veidojot raidījumu ciklus un satura projektus. Raidījumos iecerēts daudzināt Latvijas cilvēku talantus, izcilību, uzņēmīgumu un sasniegumus.

Savukārt simtgades seriālam Latvijas Televīzijā, kas vēsta par nozīmīgu laika posmu Latvijas vēsturē un latviešu lomu, varoņdarbiem valsts attīstībā divu gadu laikā paredzēts piešķirt 700 tūkstošus eiro.

Informatīva stenda par Latviju izvietošanai starptautiskajā lidostā "Rīga" (tostarp video sižetu sērijai par ārvalstu investoriem Latvijā) 2017.-2019. gadā ieplānoti 437,5 tūkstoši eiro, bet Latvijas pašvaldību sporta veterānu-senioru 55. sporta spēļu finālsacensībām šogad un nākamgad tiks atvēlēti 154 tūkstoši eiro.

Latvijas Nacionālās enciklopēdijas izveidei 2019.-2021. gadā plānots tērēt 600 tūkstošus eiro, vēsturiskas operas "Baņuta" atjaunojuma iestudējumam 2018.-2019. gadā – 150 tūkstošus eiro, savukārt Liepājas Simfoniskā orķestra koncertam Indijā 2018. gadā, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, plānots piešķirt 60 tūkstošus eiro.

"Simtgades ietvaros top paliekošas vērtības - vēstures un zinātnes pētījumi, jaundarbi un jaunrade, Latvijas simtgadei veltīta filmu programma, jauni televīzijas un radio produkti, gaidāma kultūrvides un infrastruktūras sakārtošana, jaunu tūrisma maršrutu izveide, starptautiskā programma Latvijas redzamības un konkurētspējas celšanai un citas norises, kuru viena no galvenajām iezīmēm ir cilvēku iesaiste un līdzdalība," uzsver Pastare.

Ar visu Latvijas valsts simtgades pasākumu plāna 2017.-2021.gadam īstenošanai piešķirtā valsts budžeta finansējuma sadalījumu iespējams iepazīties šajā dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!