Foto: LETA

Dobeles traģēdijā cietušajiem trīs, četrus un piecus gadus vecajiem bērniem, kuri palikuši bāreņos un zaudējuši arī mazo deviņus mēnešus veco māsiņu, tiek meklēti audžuvecāki, otrdien intervijā LNT sacīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Ilona Kronberga.

Bērnu veselības stāvoklis esot uzlabojies un tie nonāks vai nu audžuģimenē vai pie aizbildņiem.

Komentējot Dobeles traģēdiju, kurā no narkotiku pārdozēšanas bojā gāja abi vecāki un bada nāvē nomira zīdainis, Kronberga uzsvēra, ka Latvijā viss nav kārtībā ar sistēmu, kā institūcijas strādā, kā tās skatās uz likuma burtu, bet neredz reālo situāciju.

Sociālajam dienestiem nevajadzēja ievietot četru bērnu ģimeni sociālā mājā. Mātei ar zīdaini ir regulāri jāapmeklē ārsts, policijai jāuzrauga varmāka tēvs, sociālajiem dienestiem bija jāapzina situācija. Visos dienestos trūka sadarbība, norādīja Kronberga.

Kā 4. janvārī preses konferencē informēja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, notikusī nelaime atklājās pēc tam, kad policija Dobelē saņēma iesniegumu no mirušās sievietes mātes, kura nevarēja sazvanīt savu meitu.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka dzīvoklim bijis atvērts logs un telpās dzirdami bērnu kliedzieni. Policija izsauca ugunsdzēsējus-glābējus, kuri iekļuva dzīvoklī pa logu.

Kā izteicās Ķuzis, policisti vēlāk ieraudzījuši šausminošu ainu. Dzīvoklī miris atrasts 1966. gadā dzimis vīrietis un 1993. gadā dzimusi sieviete, kā arī zem gultas atrasts miris deviņus mēnešus vecs bērns. Tika konstatēts, ka bērns nomiris badā.

Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!