Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai novērstu līdzīgas traģēdijas kā Dobeles gadījumā, sociālajām iestādēm jāsadarbojas ar tiesībsargājošajām institūcijām, taču šajā ziņā Latvijā vērojami trūkumi, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja krīzes centra "Skalbe" direktore Zane Avotiņa.

Ekspertes ieskatā dienestu darbībās nereti nav vienotības, turklāt zināmi pat tādi gadījumi, kad viena iestāde otrai ne vien nesniedz informāciju, bet pat kavē otras institūcijas darbu. Viņa kritizēja, ka Dobeles traģēdijā mirušā vīrieša problēmas ar atkarībām bijis pietiekošs iemesls, lai sociālie dienesti šo ģimeni paturētu savā redzeslokā, taču realitātē tā tas nebija.

Jau vēstīts, ka Dobelē, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas atrasti miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus mazais zīdainis. Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis skaidroja, ka policija Dobelē saņēmusi iesniegumu no mirušās sievietes mātes, kura nav varējusi sazvanīt savu meitu.

Notikuma vietā policija konstatējusi, ka dzīvoklim atvērts logs un telpās dzirdami bērnu kliedzieni. Policija izsaukusi ugunsdzēsējus, kuri iekļuvuši dzīvoklī pa logu. Dzīvoklī policisti ieraudzījuši šausminošu ainu, atrodot mirušu 1966. gadā dzimušu vīrieti un 1993. gadā dzimušu sievieti, kā arī zem gultas atradies miris deviņus mēnešus vecs bērns, kurš nomiris badā.

Tāpat dzīvoklī bijuši trīs, četrus un piecus gadus veci bērni, kuri tagad nodot aprūpei.

Runājot par apkārtējo iedzīvotāju pienākumu ziņot šādos un līdzīgos gadījumos, Avotiņa skaidroja, ka nereti cilvēki baidās ziņot atbildīgajiem dienestiem. Vērtējot dienestu atsaucību uz līdzcilvēku sniegto informāciju, Avotiņa sacīja, ka situācijas ir dažādas un atkarīgas no katra darbinieka.

Iepriekš Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS) stāstīja, ka Dobelē atklātais traģiskais gadījums pašvaldības dienestiem ir pārsteigums, jo iepriekš nekas neesot liecinājis, ka ģimenē būtu problēmas.

Viņš skaidroja, ka ģimene dzīvojusi pašvaldības dzīvoklī, blakus piešķirts dzīvoklis arī sievietes mātei, taču māja nav sociālais nams, kā šodien preses konferencē paudis Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!