Foto: DELFI
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis ceturtdien parakstījis vēstuli par vienpusēju atkāpšanos no līguma ar SIA "A26" par auto piegādi Valsts policijai un zaudējumu aprēķināšanu ar 6. februāri.

Cenu aptaujas rezultātā policija izvēlējusies advokātu biroju "Rode un partneri", kas valsts iestādi pārstāvēs civiltiesiskajā strīdā. Ķuzis ceturtdien žurnālistiem skaidroja, ka policijā nav resursu un speciālistu, kas varētu pētīt šāda līmeņa līgumu, tāpēc izsludinājuši cenu aptauju līdz 4000 eiro. Pieteikušies seši pretendenti un, izvērtējot piedāvājumu, apjomu un summu, izvēlēts "Rode un partneri" advokātu birojs.

Advokāts Oskars Rode žurnālistiem pastāstīja, ka advokātu birojs izpētījis dokumentus par daļu no iepirkuma, proti, par pilnsabiedrības piegādātajām 17 automašīnām "Citroen". Iepazīstoties ar saraksti un piedaloties tikšanās ar pilnsabiedrības un policijas pārstāvjiem, noalgotie advokāti secinājuši, ka pilnsabiedrība pārkāpusi līguma nosacījumus, jo dokumentāli piegādātās automašīnas atbilst EURO5 emisijas klasei, nevis EURO6 kā noteikts iepirkuma līgumā.

Rode papildināja, ka arī uz nodošanas brīdi automašīnas nav atbildušas paredzētajai emisijas klasei. To, ka modifikācija nav bijusi, netieši apliecinājusi pati "A26", skaidroja Rode. Līdz ar to advokāti ieteikuši policijai vērsties Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par iespējamu krāpšanu.

Ķuzis apstiprināja, ka ceturtdien viņš Ģenerālprokuratūrā arī iesniedzis iesniegumu par iespējamu krāpšanu no komersanta puses. Vaicāts par iespējamo līgumsodu, Rode norādīja, ka līgumsods, kas būtu jāmaksā pilnsabiedrībai, ir vairāk nekā 65 tūkstoši eiro. Pilnsabiedrībai to būtu jānomaksā līdz 26. februārim.

Raidījums "Nekā Personīga" iepriekš vēstīja, ka Valsts policijas konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība "A26" nodevusi līgumam neatbilstošas mašīnas un pastāv aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar viltotiem dokumentiem.

Policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī Speciālo uzdevumu bataljonam. Policija prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru "EURO 6", bet 17 "Citroen Jumpy" automašīnas Latvijā nonākušas gada vidū un tās aprīkotas ar "EURO 5" motoru.

Dienesta pārbaudē policija skaidroja, vai iepirkuma ietvaros piegādātās "Citroen" automašīnas atbilst līgumā noteiktajām prasībām un vai par konkrēto iepirkumu atbildīgās VP amatpersonas un darbinieki ir rīkojušies pietiekami rūpīgi.

No auto ražotāja Francijā policija saņēmusi apstiprinājumu, ka policijai piegādātās automašīnas nav atbilstošas līgumā noteiktajām prasībām attiecībā uz izmešu sertifikātu. Saņemtie ražotāja apliecinājumi, kā arī dienesta pārbaudē iegūtā informācija liecinājusi, ka Valsts policijas darbinieku, kuru uzdevums bija šī iepirkuma līguma realizācija un auto pieņemšana, rīcība bijusi neprofesionāla un pavirša.

Līdz ar to policijas priekšnieks Ints Ķuzis 2016. gada 24. oktobrī pieņēmis lēmumu sākt disciplinārlietas pret divām policijas amatpersonām un vienu darbinieku. Tāpat papildus disciplinārlietai attiecībā uz vienu no personām pieņemts lēmums līdz disciplinārlietas izmeklēšanas noslēgumam atstādināt par šī līguma izpildi atbildīgo amatpersonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!