Foto: Shutterstock
Dobelē traģēdiju piedzīvojusī ģimene nav bijusi bāriņtiesas redzeslokā.

Dobelē atklātais traģiskais gadījums, kad kādā dzīvoklī atrasti miruši vecāki un viņu meita, pašvaldības dienestiem ir pārsteigums, jo iepriekš nekas neesot liecinājis, ka ģimenē būtu problēmas, informēja Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS).

Viņš skaidroja, ka ģimene dzīvojusi pašvaldības dzīvoklī, blakus piešķirts dzīvoklis arī sievietes mātei, taču māja nav sociālais nams, kā šodien preses konferencē paudis Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

"Bērni apmeklējuši izglītības iestādes, dažādas nodarbības, par viņiem rūpējās. Jā, pašvaldība palīdzēja risināt materiālās problēmas, bet ģimene dzīvoja labvēlīgos apstākļos," pauda domes vadītājs.

Spridzāns ir pārliecināts, ka Sociālā dienesta vadība attiecībā uz ģimeni ir darījusi visu iespējamo un dienestam nevar pārmest to, ka ģimene netika pietiekami uzraudzīta, jo materiālā palīdzība ģimenei sniegta, bet par citām problēmām nekas neesot liecinājis.

Pašvaldības vadītājs sola risināt jautājumu par bērnu turpmāko likteni sadarbībā ar viņu radiniekiem.

Sociālā dienesta vadītāja Beata Limanāne, lai arī ir runājusi par traģēdiju ar Spridzānu, uz jautājumiem atbildēt atteicās, jo esot atvaļinājumā.

Savukārt novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Sandra Lapinska-Leiere informēja, ka ģimene iepriekš nav nonākusi instances redzeslokā. Par notikušo bāriņtiesa ir informēta un risinās jautājumu par ārpusģimenes aprūpes nodrošināšanu bērniem.

Tikmēr viena no mājas, kurā notika traģēdija, iedzīvotājām Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" pastāstīja, ka mirusī sieviete par saviem bērniem rūpējusies pienācīgi. Viņa nebija izbrīnīta par to, ka apkārtējie cilvēki nepievērsuši uzmanību dzīvoklī notiekošajam, jo vienā blakus esošā dzīvoklī neviens nedzīvo, bet otrā dzīvo ļoti veci cilvēki. Turklāt dzīvoklī, kurā notikusi traģēdija, bija palikusi skanam mūzika un darbojamies televizors, kā arī ieslēgta gaisma, līdz ar to nekas it kā neliecinājis par traģēdiju.

Divstāvu mājā, kurā notika traģēdija, kopumā esot deviņi dzīvokļi. Lai gan māja atrodas pašā Dobeles centrā, pārsimt metru no vietējā policijas iecirkņa, to pagalmu cilvēki šķērso reti, vēstīja "Panorāma".

Sociālā dienesta Sociālā darba atbalsta daļas vadītāja Inese Goldberga raidījumam pastāstīja, ka ģimene savulaik bijusi ārzemēs un, atgriežoties Latvijā, zemo ienākumu dēļ kļuvusi par sociālās palīdzības saņēmējiem. "Vienmēr visās apsekošanas reizēs mājoklis bija ļoti kārtīgs un tīrs, un sociālie darbinieki pat uzteica, ka šī ģimene ļoti labi tiek galā ar situāciju," raidījumam pastāstīja Goldberga.

Kā vēstīts, Dobelē, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas atrasti miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus mazais zīdainis.

Kā šodien preses konferencē informēja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis, notikusī nelaime atklājās pēc tam, kad policija Dobelē saņēma iesniegumu no mirušās sievietes mātes, kura nevarēja sazvanīt savu meitu.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka dzīvoklim bijis atvērts logs un telpās dzirdami bērnu kliedzieni. Policija izsauca ugunsdzēsējus-glābējus, kuri iekļuva dzīvoklī pa logu.

Kā izteicās Ķuzis, policisti vēlāk ieraudzījuši šausminošu ainu. Dzīvoklī miris atrasts 1966.gadā dzimis vīrietis un 1993.gadā dzimusi sieviete, kā arī zem gultas atrasts miris deviņus mēnešus vecs bērns. Tika konstatēts, ka bērns nomiris badā.

Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni, kuri tagad nodot aprūpei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!