Foto: LETA

"Šobrīd es jūtos situācijā, ka man ir nolaupītas iespējas iet uz vēlēšanām, man ir nolaupīts tas, par ko iet balsot (..), es vairs neredzu atšķirību starp partijām," otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" sacīja režisors Viesturs Kairišs.

Viņa uzstāšanās izsauca pretrunīgas reakcijas arī sociālo tīklu lietotājos.

"Manuprāt, kā [Donalda] Trampa gadījumā, notiks kaut kas līdzīgs Latvijā, ka sistemātiskā politika nekādi nespēj reaģēt uz izaicinājumiem, kas to ir pārsteiguši. Pasaule mainās mūsu acu priekšā un mums nav izstrādājies nekāds mehānisms, kā uz to reaģēt (..). Tie izaicinājumi ir tik lieli, ka mēs varam tikai cerēt, ka kaut kādā veidā tas sakārtosies. Un neviens eksperts pie Trampa labās rokas nezina, kā tas sakārtosies," sacīja režisors.

"Pasaule, ja runājam par ASV vēlēšanām, reaģē gan uz "piemelošanu", uz trampismu, gan uz veco smaidošo bārbiju Hilariju Klintoni, jo, ko tad viņa piedāvāja – šis piedāvājums arī bija pārāk ārprātīgs," vērtēja režisors.

Viņš arī pieļāva, ka, iespējams, skandāls ar mikrouzņēmumu nodokli bija vajadzīgs, lai "mēs redzētu, ka Latvijā viss ir sakārtots un viņi vairs ne par ko necīnās".

"Vai Latvijas politiķi cīnās par Rīgu? Viņi ir atstājuši to "Saskaņai" un [Nilam] Ušakovam, viņi šo cīņu ir atdevuši. Labi, nekas briesmīgs nenotiek, bet vai tas ir tas virziens, kas Latvijai vajadzīgs?" retoriski vaicāja Kairišs.

"Skaidrs, ka [Artuss] Kaimiņš nāks, viņš dara savu darbu, viņš nomainīs (..) sirdsšķīsto [Ingunu] Sudrabu, visticamāk, ka "Vienotība" izzudīs (..) un tad pieaugs Nacionālā apvienība, tā es to saredzu," pauda Kairišs.

"Konservatīvisms, lai arī moderns, nesniedz atbildi uz aktuālajiem jautājumiem," sacīja Kairišs, piebilstot, ka Latvijai un latviešiem kā mazai valstij un mazai nācijai ir jābūt ārkārtīgi izglītotai, jo tikai tad "mēs būsim gatavi izaicinājumiem".

"Šobrīd mēs jau tuvojamies slavenajai Latvijas simtgadei, kam ir piešķirta liela nauda, ko vajadzētu ieguldīt uz kaut kādu attīstību vērstā kultūrā, domāšanu izaicinošos projektos, bet, manuprāt, tas neatšķirsies no nacistu īstenotās izskaistināšanas akcijas dažās koncentrācijas nometnēs, kur ebreji varēja pastaigāties, iepirkties, kur filmās rādīja, kādu skaistu pilsētu viņi uzbūvējuši ebrejiem šajā geto teritorijā – es redzu pārsvarā šīs izskaistināšanās akcijas, bet vai šie cilvēki domā, kā sagaidīt vēl nākošo simtgadi (..). Domāšanu veicinoši, attīstoši projekti ir vajadzīgi," sacīja Kairišs.

"Es bieži sev uzdodu jautājumu, vai es saprotu, kas vada šo valsti, vai man ir pārliecība, ka kāds cilvēks neatstrādā vecas saistības pret citu valsti? (..) mēs taču saprotam, uz kā mēs šo valsti esam uzbūvējuši, čekas maisi nav tikuši atvērti, mums ir viens kaut kāds frīks Juris Savickis (..), kurš darbojas atklāti pretvalstiski (..). Tā ir ļoti liela apdraudētība, ko es izjūtu," izteicās Kairišs.

Viņš arī uzteica brāļu Dukuru rīcību, kā arī atzina, ka viņam būtu lielāka drošība, tad, ja tā dēvētie čekas maisi tomēr tiktu atvērti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!