Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas saņemtajos jaunākajos atzinumos par kandidātiem uz Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) pozitīvs vērtējums iesniegts arī par Patriku Grīvu un Nikolaju Lāci, savukārt Aija Ansone novērtēta kā laba "rezerves" kandidāte.

Latvijas Komerciālo radiostaciju asociācija (LKRA) norāda, ka producēšanas un mārketinga kompānijas "beach.lv" dibinātājs, producents Grīva ir sevi veiksmīgi pierādījis, vadot procesus dažādās mediju organizācijās arī sarežģītos pārmaiņu laikos. Organizācija norāda, ka viņš ir nozares speciālists un veiksmīgs un godīgs vadītājs ar tendenci nostiprināt esošās vērtības un attīstīt jaunus izaicinājumus, informēja Saeimas Preses dienestā. Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera paudusi atbalstu Grīvam , norādot uz viņa ilgstošo pieredzi elektronisko mediju jomā.

LKRA paudusi atbalstu arī SIA "HIC" ("Hansa Investment Club") valdes priekšsēdētāja Nikolaja Lāča kandidatūrai, norādot, ka viņa izglītība, kompetences un darba pieredze, tajā skaitā starptautiskos uzņēmumos, atbilst NEPLP amata kandidāta prasībām. Asociācija valdes priekšsēdētājs Ivo Baumanis vērš uzmanību, ka Lācis prot uzklausīt līdzcilvēku idejas, kā arī argumentēti pamatot savu viedokli.

Jaunākajā atzinumu apkopojumā savu viedokli paudušas arī ar elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārraudzību tieši nesaistītas organizācijas. Piemēram, motosporta biedrība "Stuntfighters Team Latvia" norāda, ka bijušais VSIA "Latvijas Televīzija" programmu daļas satura redaktors Ivars Āboliņš ir Latvijas patriots, kurš ir veidojis materiālus arī par šo organizāciju, kura "Latvijas vārdu veiksmīgi nes pasaulē jau vairāk nekā desmit gadus". Organizācija pauž pārliecību, ka Āboliņš arī strādājot NEPLP valsts intereses liks pirmajā vietā un dos ieguldījumus informatīvās telpas stiprināšanā.

Tāpat par labu Āboliņam Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vārdā savu vērtējumu sniedzis organizācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols, kurš norāda, ka žurnālista profesionālais darbības lauks ir bijis ļoti plašs un ietvēris sevī arī sportu, sporta politiku un izglītību. Kandidāts vienmēr bijis tendēts uz pretējus uzskatus pārstāvošu pušu samierināšanu, norāda LHF vadības pārstāvis. Organizācijā ir pārliecība, ka Āboliņš darbu NEPLP spēs "pacelt jaunā kapacitātē", norāda Koziols.

Savukārt par žurnālisti Žannu Helmani, kuras līdzerpozīcijas pozitīvo atsauksmju skaitā uzlabojušās, pozitīvu viedokli ir paudusi arī Latvijas Zobārstu asociācijas biedre, Mutes, sejas un žokļu asociācijas viceprezidente Ingrīda Čēma. Tās pārstāvji cita starpā norāda, ka Helmane piedalījusies zobārstu aizbildnei svētajai Apolonijai veltītajos pasākumos un savā raidījumā "Vertikāle" veicinājusi zobārstu profesijas prestižu. Organizācija vērš uzmanību uz dažādu pozitīvo īpašību popularizēšanu minētajā raidījumā - atbildības, labestības un godījuma principu attiecībā uz pacientu, kā arī nepārtrauktu zināšanu papildināšanu.

Žurnālistei atbalstu paudusi arī mākslas zinātniece Ilze Konstante, norādot uz Helmanes ieguldījumu kultūras dzīves popularizēšanā, tajā skaitā mākslinieka Georga Šenberga daiļrades atspoguļošanā. Arī "Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centrs" pozitīvi vērtē Helmanes kandidatūru, paužot pārliecību, ka viņa varēs pienācīgi pārstāvēt plašu Latvijas iedzīvotāju slāņu intereses un profesionāli veikt savus pienākumus.

Žurnālistu biedrības "Sabiedriskās izmeklēšanas birojs" vārdā tās vadītājs Imants Liepiņš kā profesionālākos kandidātus min Latvijas Raidorganizācijas asociācijas izpilddirektori Guntu Līdaku, kura ir visprofesionālākā kandidatūra ar vislabākajām zināšanām mediju un reklāmas tirgū, tajā skaitā kaimiņvalstīs. Organizācija pozitīvi vērtē arī Āboliņu, kuram ir izpratne par sabiedrisko mediju uzdevumiem un to īstenošanas metodēm, tāpat kandidāts pārzina mediju un reklāmas tirgu. Pozitīvi vērtējama arī Helmanes kandidatūra ar zināšanām par visiem procesiem mediju nozarē.

Grīvu un SIA "Platforma Filma" valdes priekšsēdētāju, filmu un televīzijas reklāmu producenti un kampaņu vadītāja Ansoni biedrība vērtē kā labus "rezerves" kandidātus. Vairākiem citiem kandidātiem biedrība veltījusi dažāda veida kritiku.

No NEPLP kandidātiem skaitliski visvairāk pozitīvi vērtējumi saņemti par Helmani, Āboliņu un pašreizējo NEPLP locekli Daini Mjartānu.

Pozitīvs vērtējums sniegts arī par Lielpēteri un SIA "Randala" valdes locekles un Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējas Ievas Beitikas kandidatūru, liecina Saeimas Preses dienesta iepriekš sniegtā informācija.

Kā ziņots, Cilvēktiesību komisija bija aicinājusi līdz Ziemassvētkiem plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomas sabiedriskās organizācijas un citas ieinteresētās personas sniegt atsauksmes par pieteiktajiem kandidātiem NEPLP locekļa vakantajam amatam.

Uz vakanto padomes locekļa amatu pieteiktas 11 kandidatūras un bez Helmanes, Mjartāna, Āboliņa, Lielpētera, Līdakas, Ansones, Grīvas , Lāča un Beitikas uz NEPLP kandidē arī politikas centru apvienības atvērtai sabiedrībai "Pasos" direktore Vita Anda Tērauda un žurnāla un portāla "Ir" ārštata autore Sanita Upleja-Jegermane.

Par Helmani pozitīvu atsauci sniegusi arī Laterāna Pontifikālās universitātes (LPU) filiāles Rīgas augstākais reliģijas zinātņu institūts, norādot uz viņas "humānistiski-personālistisko" pieeju darbam. Meklējot atbildes problēmsituācijām, kandidāte spēj iedziļināties un atklāt konfliktu saknes, norāda institūta pārstāvji. Par labu kandidātei izsakās arī Bauskas muzeja mākslas nodaļas vadītāja Ilga Balode, cita starpā norādot, ka žurnāliste darbu veic ar lielu atbildību un izpratni.

Latvijas Interneta asociācija paudusi pozitīvas atsauksmes par Lielpētera kandidatūru, norādot, ka viņš profesionāli darbojas elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozarē, kandidātam ir izpratne par jaunajām mediju attīstības tendencēm un šīs zināšanas būs nepieciešams, izstrādājot jauno mediju likumu.

Arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija iestājas par Lielpēteri, uzmanību vēršot faktam, ka viņš ir pierādījis sevi kā nozares profesionāli un ka reformu veikšanas laikā ir svarīgi, lai NEPLP strādā gan nozari, gan tiesību sistēmu izprotošs cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!