Foto: LETA

Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) šodien kritizēja topošā Satversmes tiesas (ST) tiesneša Artūra Kuča paustos uzskatus saistībā jēdziena "okupanti" lietošanu. Vairākums no parlamentāriešiem-debatētājiem gan aizstāvēja juristu no šiem pārmetumiem.

Kiršteins skaidroja, ka Kučs savulaik kā eksperts esot vērtējis izteikumus no kādas intervijas laikrakstā "DDD", kurā daļa iedzīvotāju nosaukti par okupantiem un viņiem veltīti dažādi pārmetumi. Kučs tolaik atzinis, ka izteikumi intervijā ir vērsti uz nacionālo naidu un nesaticības izraisīšanu.

Parlamentārietis uzskata, ka šāds vērtējums liecina, ka Kučs neorientējas "bēdīgajā situācijā ar okupācijas sekām". Politiķis savu domu pamatoja, atsaucoties uz Saeimas pieņemto deklarāciju "Par Latvijas okupāciju", kurā norādīts, ka PSRS valdība mērķtiecīgi iepludināja Latvijā simtiem tūkstošiem migrantu un ar to palīdzību centās iznīcināt Latvijas tautas identitāti.

Deputāts arī apgalvoja, ka Kuča uzskati savulaik bijuši, ka saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem arī vietās, kur latvieši ir mazākumā, vajadzētu atļaut divvalodību.

Kučs vēlāk žurnālistiem sacīja, ka Kiršteins viņa pausto citējis, neņemot vērā visu izteikumu kontekstu.

ST tiesneša amatā apstiprinātā jurista aizstāvībai Saeimas tribīnē kāpa vairāki deputāti, piemēram, deputāte Inese Lībiņa-Egnere (V) pauda, ka Kučs ir augsti vērtēts speciālists tieši naida runas jautājumā un ikviens speciālists šajā ar cilvēktiesībām saistītajā ir jomā ir liels ieguvums.

Lībiņa-Egnere pirms balsojuma norādīja, ka būtu ļoti pagodināta, ja Saeima šodien nolemtu stiprināt Satversmes tiesu ar šādu ekspertu, paužot, ka konstitucionālās tiesas pašlaik notur demokrātijas mugurkaulu tajās Eiropas valstīs, kuras pārņem populisma sērga. "Ļoti ceru to, ka Latvija piedzīvos, ka Saeimas deputāti balso ar mugurkaulu un nepaļaujas vienam vai otram populistiskas provokācijas mēģinājumam," pēc Kiršteina uzstāšanās teica deputāte.

"Šodien mums ir iespēja ar savu balsojumu Satversmes tiesu papildināt ar tiesnesi, kurš vēsturiskos faktus, vēsturisko faktu interpretāciju ļoti precīzi un profesionāli spēj nošķirt no emocijām un naida runas," norādīja deputāte Ilze Viņķele (V). Situācijā, kad "Kiršteins balsos ar mugurkaulu", viņa aicināja kolēģus "balsot ar galvu".

Deputāts Ringolds Balodis (NSL) debatēs pauda, ka saskaņā ar ētikas noteikumiem deputāti nedrīkst nodarboties ar pašmērķīgu sevis izrādīšanu. "Man tiešām žēl, ka augsti kvalificētu speciālistu Kuča kungu, kuru es arī ļoti cienu, ir šādā veidā jāizvazā pirms apstiprināšanas amatā," akcentēja politiķis.

Parlamentārietis Mārtiņš Bondars (LRA) pozitīvi novērtēja, ka par tiesneša kandidatūru Saeimā notiek debates, jo katrai amatpersonai ir jāiziet ļoti rūpīgam profesionālās izvērtēšanas sietam. Arī viņš aicināja atbalstīt Kuča apstiprināšanu ST tiesneša amatā.

Kā ziņots, Saeima šodien Kuču un Jāni Neimani apstiprināja ST tiesneša amatā.

Iepriekš valdība virzīja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras vadītāju un asociēto profesoru Kuču šim amatam. Savukārt Neimani, kurš pašlaik ir Administratīvo lietu departamenta tiesnesis, šim amatam virzīja Augstākā tiesa.

Parlaments šodien nolēma, ka Neimanis un Kučs stāsies amatā Satversmes tiesas likumā noteiktajā kārtībā.

ST tiesneša amati būs "rezervēti" abiem apstiprinātajiem tiesnešiem, jo pilnvaru termiņš beigsies ST tiesnešiem Kasparam Balodim un Uldim Ķinim. Kopumā ST ir septiņi tiesneši, kurus amatā apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc AT plēnuma priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!