Saeimas vairākums ceturtdien neatbalstīja opozīcijas partiju pārstāvju rosinātās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) un labklājības ministra Jāņa Reira (V) demisijas. Demisiju pieprasījumi izraisīja plašas politiķu debates.

Reira demisijas pieprasījumu atbalstīja 24 deputāti no "Saskaņas", "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienības (LRA), bet pret balsoja 44 deputāti no "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības. 12 deputāti no "Saskaņas", Nacionālās apvienības un "Vienotības" balsojumā nepiedalījās.

Savukārt Reiznieces-Ozolas demisijas pieprasījumu atbalstīja 12 deputāti no "Saskaņas" un LRA, bet pret balsoja 53 deputāti no koalīcijas. 22 deputāti no "Saskaņas" un "No sirds Latvijai" balsojumā nepiedalījās.

Opozicionāri Saeimas sēdē kritizēja finanšu ministres un Reira kā bijušā finanšu ministra darbu. Jūlija Stepaņenko (S) demisiju pieprasītāju vārdā vērsa klātesošo uzmanību, ka Reirs iepriekšējā valdībā bijis finanšu ministrs, līdz ar to 2016. gadā valsts dzīvo ar viņa veidoto budžetu.

"Reira kungs ir ielicis pamatus, kā teikt, sagatavojis recepti šai putrai un turpinājis to vārīt tālāk, būdams arī labklājības ministrs. Tādējādi Reira kunga atbildība par notiekošo ir pat dubulta, un šodien ir tikai loģiski saukt pie atbildības ne tikai Reiznieci-Ozolas kundzi, bet arī, pirmkārt, Jāni Reiru," norādīja Stepaņenko.

"Mēs riskējam nonākt pie masu nekārtībām," skaidroja deputāte. Viņa aicināja Reiru pašu ar cieņu demisionēt.

Turpinot kritizēt labklājības ministra darbu, deputāts Artuss Kaimiņš uzsvēra, ka Reirs ir komunists – tāpat kā Zaļo un zemnieku savienības valdes loceklis Augusts Brigmanis un "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs. "Jūs esat bijušais komunists! Basta, āmen!" paaugstinātos toņos norādīja Kaimiņš.

Inga Bite (LRA) uzsvēra, ka Reirs nav rūpējies par valsts sociālo budžetu ilgtermiņā ne kā finanšu ministrs, ne kā labklājības ministrs. Vienīgais viņa pienesums ir tas, ka 2017. gadā tiks paaugstināts ģimenes valsts pabalsts par ceturto un nākamajiem bērniem ģimenē, norādīja Bite.

Mārtiņš Bondars (LRA) klāstīja, ka nākamā gada valsts budžets nav solījumu pildīšanas budžets, kā to mēģina raksturot finanšu ministre, bet gan haosa budžets. Viņš asi kritizēja to, ka valstī nav nodokļu stabilitātes. "Es aicinu jūs pierādīt, ka Dana Reizniece-Ozola nav nopirkusi jūs ar "deputātu kvotām"," teica deputāts, aicinot atbalstīt demisijas pieprasījumu.

Skaidrojot demisijas pieprasījuma iemeslus, deputāts sacīja: "Pirmkārt, radītā haosa dēļ. Otrkārt, neprofesionālās rīcības dēļ. Un, treškārt, sabiedrības maldināšanas un solījumu nepildīšanas dēļ."

Tribīnē kāpa arī Reizniece-Ozola, aizstāvot šogad Finanšu ministrijā paveikto. Viņa iezīmēja gan to, ka nākamgad tiks ierobežota ēnu ekonomiku dažādās jomās, gan to, kā veicies ar Eiropas Savienības fondu apgūšanu. Viņa uzslavēja arī Valsts ieņēmumu dienesta darbu.

Deputāts Andrejs Elkniņš (S) uzsvēra, ka vienīgie drosmīgie cilvēki koalīcijā ir Reizniece-Ozola un "brālis Valdis" jeb Valdis Kalnozols (ZZS), kurš sākotnēji bez ministres bija vienīgais koalīcijas pārstāvis – debatētājs. Pēc Elksniņa uzstāšanās debatēs pieteicās virkne koalīcijas pārstāvju, tostarp Ingmārs Līdaka (ZZS), kurš pauda, ka debatēt nav vērts, jo, piemēram, oktobrēns Juris Viļums (LRA) sēdes laikā kaislīgi pēta dažādas karikatūras.

Ziņots, ka LRA frakcijas deputāti savāca 10 Saeimas deputātu parakstus, lai pieprasītu finanšu ministres un labklājības ministra demisijas.

LRA Saeimas frakcijas vadītājs Bondars to pamatoja ar haosu nodokļu jomā un pirmsvēlēšanu solījumu nepildīšanu. Tāpat viņš ministrus vaino Latvijas uzņēmēju konkurētspējas mazināšanā un mazo uzņēmēju darbības destabilizācijā.

Bijušā finanšu ministra Reira demisija tika pieprasīta, ņemot vērā, ka jau iepriekšējās valdības laikā tika pieņemti lēmumi, kas bija pretrunā ar Latvijas iedzīvotāju interesēm un iepriekš solīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!