Foto: F64
Mazliet vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju seko līdzi jautājumiem, kas saistīti ar Zolitūdes traģēdiju, taču gandrīz tikpat lielai daļai iedzīvotāju jaunumi saistībā ar pirms trīs gadiem notikušo traģēdiju neinteresē, liecina pētījumu centra SKDS aptauja par Latvijas iedzīvotāju uzskatiem par Zolitūdes traģēdijas tiesvedības procesiem trīs gadus pēc traģiskā notikuma.

Respondentiem sniedzot atbildi uz jautājumu, cik lielā mērā viņi interesējas par jautājumiem saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, 52% respondentu atbildējuši, ka interesējas, bet 42,3% apgavojuši, ka neinteresējas.

Uz jautājumu, cik lielā mērā respondenti seko līdzi Zolitūdes traģēdijas tiesām, teju 54% respondentu atbildējuši, ka tiesu norise viņus neinteresē. Savukārt teju tāda pati daļa jeb 40,1% aptaujāto respondentu interesējas par Zolitūdes tiesu iztiesāšanu.

Atbildot uz jautājumu, kā aptaujas dalībnieki vērtē Zolitūdes tiesu iztiesāšanu kopumā – vai tā ir adekvātā ātrumā vai tiek novilcināta – respondenti pārsvarā snieguši atbildi, ka, viņuprāt, tiesas process tiek novilcināts. Piektā daļa respondentu atzinuši, ka viņiem ir grūti sniegt šādu vērtējumu. Tikai desmitā daļa respondentu atbildējuši, ka, viņuprāt, tiesas process notiek adekvātā ātrumā.

Uzdodot jautājumu par nesen panākto vienošanos starp uzņēmumiem "Maxima Latvija" un "Tineo", un bojāgājušo ģimenēm, 46,4% respondentu atzinuši, ka tas ir būtisks pavērsiens Zolitūdes lietā. Savukārt 33% aptaujāto atzinuši, ka tas nav bijis būtisks pavērsiens. Aptuveni piektajai daļai respondentu bija grūti spriest par šo jautājumu.

Uz jautājumu par panāktās vienošanās naudas izmaksas apjomu vairāk nekā puse respondentu atbildējuši, ka to vērtē pozitīvi. Piektā daļa respondentu panākto vienošanos vērtējot neitrāli. Šo vienošanos negatīvi vērtē 9,1% respondentu. Savukārt desmitā daļa respondentu atzinuši, ka viņiem ir grūti spriest par to.

Jautājot, vai visiem atbildētājiem šajā tiesas prāvā vajadzētu slēgt vienošanos ar cietušajiem, vairāk nekā puse respondentu uzskata, ka jā. Taču lielai daļai respondentu ir grūti spriest par šo jautājumu. Tikai 8,4% respondentu uzskata, ka šāda vienošanās nebūtu jāslēdz.

Pētījums par Zolitūdes traģēdiju veikts novembrī, kopumā iegūstot atbildes no 1005 respondentiem. Konkrētais pētījums veikts Zolitūdes traģēdijas trešās gadadienas kontekstā, kas tika pieminēta 21. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!