Foto: LETA

Valdība otrdien lēma par labu 6 901 461 eiro piešķiršanai, lai Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm segtu virsstundu darba samaksu un piemaksas par nakts darbu.

Kā skaidro Tieslietu ministrija (TM), Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments vasarā atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas pērnā gada spriedumu, kas noteica par pienākumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) izdot administratīvo aktu par darba samaksas pārrēķinu bijušajam dienesta darbiniekam par periodu no 2010. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 3. jūlijam, darba laikā ieskaitot dežūrmaiņas laikā paredzētos pārtraukumus, un par dienesta pildīšanu virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika.

AT atzina, ka Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma normas, kas paredz, ka amatpersonai piešķir pārtraukumu, kas nedrīkst būt īsāks par 30 minūtēm un ko neieskaita dienesta pienākuma izpildes laikā, interpretējams tādējādi, ka VUGD amatpersonas dienesta pārtraukuma laiks ir ieskaitāms dienesta pienākuma izpildes laikā, jo dienesta pārtraukuma laikā amatpersonām ir noteikts aizliegums atstāt dienesta pienākumu izpildes vietu.

Līdz ar to Administratīvā apgabaltiesa un AT nosprieda, ka šāds pārtraukums ir uzskatāms par dienesta pienākumu izpildes laiku un ir atbilstoši apmaksājams.

Spriedums, ar ko tika nolemts, ka Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonām dežūrmaiņas laikā paredzētie pārtraukumi jāieskaita dienesta pienākumu izpildes laikā, ja tām noteikts aizliegums atstāt dienesta pienākumu izpildes vietu dežūras un dežūras pārtraukumu laikā, cita starpā skar IeVP.

Tāpēc pēc ministrijas domām, ievērojot Darba likumā noteikto, ka visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā un ņemot vērā spriedumā noteikto AT interpretāciju, saskaņā ar kuru dežūrmaiņas laikā paredzētie pārtraukumi ir ieskaitāmi dienesta pienākumu izpildes laikā, IeVP amatpersonām, kurām bija noteikts aizliegums atstāt dienesta pienākumu izpildes vietu dežūras un dežūras pārtraukuma laikā, ir pamats prasīt pārrēķināt nostrādāto laiku un kompensēt līdz šim neapmaksātās stundas.

Ņemot vērā to, ka nedz TM, nedz IeVP nav piešķirti līdzekļi, lai pārvaldes 1496 amatpersonām apmaksātu dienesta pienākumu izpildes laikā neieskaitīto pārtraukuma laiku, ir izstrādāts rīkojuma projekts par finanšu līdzekļu piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Par līdzekļu pārdali šodien lems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!