Foto: LETA
Izsludinot tā dēvētos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā, bažas par neviennozīmīgu likuma interpretējumu paliek, norādīja Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. Savukārt skolu direktori tuvākajā laikā sagaida jauno grozījumu Izglītības likumā piemērošanas skaidrojumu, sacīja asociācijas pārstāve Aija Melle.

Inga Vanaga pauda nožēlu, ka sarunas, kas notikušas ar Valsts prezidenta kancelejas pārstāvjiem, kā arī citām iesaistītajām pusēm, nav devušas rezultātu, tādējādi joprojām pastāv bažas par neviennozīmīgu likuma normas interpretāciju.

Viņa pauda, ka no Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Ministru kabineta puses bija ļoti nekorekti virzīt šādus noteikumus, bet Saeimai pakļauties un tos apstiprināt. Viņasprāt, par neprofesionālu darbu liecinot arī starp lasījumiem veiktie grozījumu redakcijas precizējumi, par kuriem arī nav bijušas diskusijas.

LIZDA vēl aizvien uzskata, ka, nepastāvot lojalitātes definējumam, kritērijiem tās noteikšanai, ir ļoti lieli tiesvedību riski.

Vanaga sola rūpīgi sekot līdzi tam, kā notiks šīs likuma normas piemērošana, un, ja iepriekš izteiktās bažas apstiprināsies, LIZDA vērsīsies pie ministrijas un valdības.

Savukārt Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) pārstāve Aija Melle sacīja, ka ir pilnībā skaidrs, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam ir jābūt lojālam valstij un tās Satversmei, taču likuma grozījumi ir ļoti pretrunīgi, līdz ar to pastāv bažas par to piemērošanu praksē.

LIVA sagaida, ka tuvākajā laikā sekos likuma interpretācijas skaidrojums, jo pretējā gadījumā likuma norma var tikt saprasta ļoti dažādi. Melle uzsvēra, ka, pateicoties lojalitātes grozījumiem, pedagogi jūt neuzticību pret viņu veikto darbu.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinās valsts budžeta likuma paketē ietverto likumu "Grozījumi Izglītības likumā", neskatoties uz to, ka atsevišķas likumā ietvertās normas ir bez tiešas ietekmes uz valsts budžetu un to virzīšana valsts budžeta paketē sabiedrībā pamatoti radījusi neizpratni.

Nodot šos grozījumus otrreizējai izskatīšanai Saeimā Vējoni aicināja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Izglītības vadītāju asociācija. Šonedēļ starp iesaistītajām pusēm notikusi tikšanās, kuras laikā uzklausīti to argumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!