Foto: LETA

Dārgi ceļojumi par minimālo algu – šādu pretrunu starp Zolitūdes traģēdijas apsūdzētā arhitekta Andra Kalinkas ienākumiem un piekopto dzīvesveidu atklājis Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Pēc raidījuma ziņotā, daļa uzņēmumu, kuros strādāja kāds no Zolitūdes lietā apsūdzētajiem, pārcēlusi savu darbību uz jaunām firmām. Tas nozīmē, ka notiesājoša sprieduma rezultātā, visticamāk, no šiem uzņēmumiem īsti neko piedzīt vairs nevarēs.

Arhitekts Kalinka bija Zolitūdē sagruvušā lielveikala projekta autors – viņa uzņēmumu "Kubs" savulaik nolīga uzzīmēt ēku projektu. Vien dažus mēnešus pēc traģēdijas Zolitūdē nodibināts jauns uzņēmums "BB Studija" – jaunās ar Kalinku it kā nesaistītās firmas īpašniece ir Kalinkas māsas meita.

Jauno uzņēmumu nodibināja pirms aresta uzlikšanas "Kubs" mantai – četrām automašīnām un vienam motociklam. Salīdzinot abu uzņēmumu gada pārskatus, var redzēt, ka "Kubs" apgrozījums pēc "Maximas" sagrūšanas strauji sarūk. Tikmēr "BB Studija" pērn apgrozījusi vairāk nekā "Kubs" – nepilnus 230 tūkstošus eiro, norāda raidījums.

Kalinka nav ne "BB Studijas" īpašnieks, ne arī valdes loceklis, taču esot darba attiecībās ar "BB studiju" un vēl vienu ģimenei piederošu uzņēmumu "Ella".

"Tomēr par pārāk atalgotu šo darbu nosaukt nevar. "de facto" rīcībā esošā informācija liecina, ka kopš pagājušā gada Kalinkas ienākumi mēnesī "uz papīra" esot 370 eiro. Tajā pašā laikā Kalinkas sieva sociālajos tīklos publiskojusi virkni fotogrāfiju un ierakstus par vakariņām restorānos, golfa spēlēm un citām izklaidēm, atpūtu pieczvaigžņu viesnīcā Bali un ceļojumiem uz dažādām Itālijas vietām. Maz ticams, ka to varētu atļauties par minimālo algu," vēsta raidījums.

"de facto" nav zināms par Kalinkas sievas ienākumiem un to, vai tādi vispār ir – agrāk viņa strādāja vienā no Latvijas medijiem, taču pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā vairs neatgriezās. Līdz ar to nav saprotams, kā Kalinku ģimene spēj atļauties krāšņo dzīvesveidu un vēl var apmaksāt advokāta pakalpojumus. Sastapts tiesā, Kalinka no komentāriem atteicās, bet vēlāk raidījumam "de facto" atrakstīja, ka "aizstāvības nodrošināšanas izmaksas tiek segtas atbilstoši ar aizstāvi noslēgtās vienošanās noteikumiem".

Savukārt "HND Grupa" izstrādāja sagruvušā veikala "Maxima" būvkonstrukcijas. Apmēram gadu pēc notikušā "HND Grupas" un tā īpašnieka, būvinženiera Ivara Sergeta advokāts noliedza izskanējušās bažas, ka uzņēmums pēkšņi pazudīs, tomēr tā, visticamāk, ir noticis, vēsta raidījums.

Gadā, kad notika traģēdija Zolitūdē, būvinženiera Sergeta "HND Grupas" apgrozījums bija lielāks par 300 tūkstošiem eiro. Savukārt pērn naudas plūsma apstājās. Uzņēmuma apgrozījums bija nulle. Turklāt izveidojies nodokļu parāds, kas tagad pārsniedz 86 tūkstošus eiro. Joprojām ir arestēta "HND Grupas" manta – bankas kontos esošie daži tūkstoši eiro. Visticamāk, tas ir arī viss, ko no uzņēmuma varēs piedzīt, ja tiesa atzīs šīs juridiskās personas vainu, min "de facto".

"Tā kā Sergeta kungam šobrīd ir apturēta sertifikāta darbība, viņš nevar šajā jomā darboties. Tā kā "HND Grupai" bija šis sertifikāts, tad šobrīd "HND Grupa" aktīvu darbību neveic. Protams, tika pabeigti iesāktie projekti, nokārtotas saistības un ar to arī uzņēmums faktiski beidza darbību. Šobrīd problēma ir piemērotie mantas aresti, kas liedz uzņēmumu aizvērt," skaidro zvērināts advokāts, Sergeta pārstāvis Artūrs Zvejsalnieks.

Aptuveni tajā pašā laikā, kad Sergeta "HND Grupa" pameta biroja telpas Firsa Sadovņikova ielā Rīgā, radās jauna firma – "Enwo", kuras vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Sergeta tēvs Imants. "de facto" izpētītais ļauj secināt, ka "HND Grupas" darbība pārnesta uz jauno firmu, kura oficiāli gan apsūdzētajam Sergetam nepieder. Atšķirībā no "HND Grupas", "Enwo" ienākumi strauji pieaug – pērn dibinātā firma apgrozījusi nepilnus 135 tūkstošus eiro. Sergets gan nevēlējās atbildēt, vai patiesībā pats nav jaunā uzņēmuma īstais saimnieks.

Raidījums arī piebilst, ka gan Sergeta, gan Kalinkas radinieku jaunajiem uzņēmumiem pieder tikai pa vienai automašīnai. "Brīdī, kad tiesā tiek skatīta Zolitūdes lieta, viena no automašīnām atrodas pie tiesas nama. Tā ir "Audi A6" automašīna, kas reģistrēta uzņēmuma "Enwo" īpašumā. Ar to uz tiesas sēdi atbraucis Sergets. Savukārt iepriekš jau "de facto" informēja, ka ar "BB Studijai" piederošo BMW pārvietojas Kalinka. Tas liek pieļaut, ka gan Kalinkas, gan Sergeta loma šajos jaundibinātajos uzņēmumos ir krietni lielāka nekā varētu šķist pirmajā brīdī," ziņo raidījums.

Darbību no viena uz otru uzņēmumu pārcēlis vēl viens Zolitūdes lietā iesaistīts uzņēmums – "CMConsulting", kas savulaik uzraudzīja veikala būvniecību. Šajā uzņēmumā strādāja uz apsūdzēto sola nonākušais būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš.

Tāpat kā citos gadījumos, arī "CMConsulting" apgrozījums strauji samazinās. Tikmēr uzņēmuma "Steelandglass" ienākumi pērn pārsniedza 130 tūkstošus eiro.

Pirmstiesas izmeklēšanā tiesa nearestēja "CMConsulting" mantu, taču tagad tā vērtē arī šī uzņēmuma atbildību. "2015. gada 29. janvārī Valsts Policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvalde ir uzsākusi procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu, kas praktiski nozīmē uzņēmuma darbības apturēšanu. Šis fakts atbild uz jautājumu par uzņēmuma apgrozījuma kritumu. Ņemot vēra, ka "CMConsulting" uzņēmums strādāja ar virkni citiem projektiem un nodarbināja speciālistus, kuri nebija nekādā veidā iesaistīti Zolitūdes projektā, tad saprotams, ka daļa no aktīviem tika pārcelta uz "Steelandglass"," skaidroja "Steelandglass" valdes loceklis Markuss Helmuts Molls.

Notiesājoša sprieduma rezultātā uzņēmumiem "HND Grupa", "Kubs" un "CMConsulting" var piemērot kādu vai vairākus no piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem. Tiesa var pieprasīt likvidēt uzņēmumu vai arī ierobežot tā tiesības, konfiscēt mantu vai piedzīt naudas sodu. Ja tiesa lems par labu, piemēram, mantas konfiskācijai vai naudas piedziņai, no šiem uzņēmumiem neko daudz paņemt vairs nevarēs, atzīst raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!