Foto: DELFI
Valsts svētkos, 18. novembrī, plānota plaša un daudzveidīga kultūras pasākumu programma. Rīgā un Likteņdārzā iedzīvotāji kā allaž aicināti pulcēties Daugavas krastā, kur būs gan mūzika, gan uzrunas, kā arī izgaismota svētku kulminācija.

Rīgā 18. novembra svētku rīts sāksies pulksten 9 ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā.

Savukārt pēc tam, proti, pulksten 10.30, iedzīvotāji gaidīti pie pie Brīvības pieminekļa, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija.

Pulksten 14, 11. novembra krastmalā būs iespēja vērot Nacionālo Bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi.

Vakarā, pulksten 19.20, rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti pie Brīvības pieminekļa uz svinīgo pasākumu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienai, kurā piedalīsies orķestris "Rīga", "Jasmīnas koris", instrumentālā grupa, solisti Ieva Akuratere, Ginta Krievkalna un Andris Ērglis. Pulksten 20 klātesošos uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pulksten 21 11. novembra krastmalā jau tradicionāli ikviens varēs vienoties kopīgā Latvijas himnas "Dievs, svētī Latviju!" dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā. Svētku uguņošanas dizainu šogad veidojis Kalvis Kalniņš un SIA "International Fireworks Design", savukārt uguņošanas mūzikas autors ir komponists Ēriks Ešenvalds, bet aranžētājs ir Kristaps Krievkalns.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā būs iespēja apmeklēt koncertus kultūras centros un dievnamos pilsētas centrā un apkaimēs.

Kultūras centrā "Mazā ģilde" skanēs koncerts "Saules mūžu Latvijai", kurā klausītājus priecēs "Jasmīnas koris", Kristapa Krievkalna muzikālā grupa un solisti.

Rīgas Latviešu biedrības namā koncertā "Manas dzimtenes pusē" skanēs simfoniskā un kora mūzika, kā arī jauno pianistu un vokālistu muzikālie priekšnesumi.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā būs vīru koru dižkoncerts "Šurp, brāļi, lai sanākam!". Koru mūzika skanēs arī Rīgas Sv. Ģertrūdes baznīcā, koncertā "Dziedam Tev, Latvija". Savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā Latvijas Nacionālās Operas solistu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentes izpildījumā būs dzirdama Raiņa dzeja latviešu komponistu mūzikā. Rīgas Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā skanēs koncerts "Zvaigžņu raksti".

Valsts svētkos iespēja skatīt un baudīt gaismas festivāla "Staro Rīga 2016" objektus. Festivāla tēma šogad "Gaisma ausa". Tēmas iedvesmas avots ir Ausekļa dzejolis, kuru Jāzeps Vītols komponējis kora dziesmā "Gaismas pils". Festivāls turpināsies līdz 20. novembrim.

Detalizēta svētku programma skatāma šeit. Piedāvājam arī noskatīties Rīgas domes sagatavotu video par ieplānoto 18. novembra svētku programmu.


Koknesē, Likteņdārzā, 18. novembrī ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts Latvijas dzimšanas dienu svinēt, sagaidot saulrietu Daugavas krastā. Paredzēts koncerts, svecīšu iedegšana Likteņdārza amfiteātrī un gards jubilejas kliņģeris.

Saulrieta sagaidīšana valsts svētkos Likteņdārzā gleznainajā Daugavas krastā kļuvusi par skaistu tradīciju, kas Kokneses un citu novadu iedzīvotājus pulcēs jau devīto reizi.

Pirms koncerta pulksten 15 Likteņdārza informācijas centrā noritēs rakstnieces Intas Vilkas grāmatas "Caur sirdi plūstošā dzīve" prezentācija.

Savukārt pulksten 15.20 sāksies svētku koncerts, kurā skatītājus priecēs dziedātājas Elzas Rozentāles muzikālais priekšnesums un Jūrmalas tautas deju kolektīvs "Zālīte".

Pasākumu noslēgs svecīšu likšana Likteņdārza sirdī – amfiteātrī, lai pēc saulrietu varētu iedegt kopīgi veidotu Latvijas gaismas tēlu. Svētku izskaņā apmeklētājus cienās ar svētku kliņģeri un karstu tēju.

Pasākumu vadīs Ilze Pukinska, ieeja par ziedojumiem.

"Delfi Aculiecinieks" aicina iedzīvotājus sūtīt fotoattēlus un video no 18. novembra svinībām Latvijas pilsētās, novados un pagastos, lai arī ar citiem lasītājiem varētu dalīties svētkos piedzīvotajā. Sūtiet reportāžas uz aculiecinieks@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!