Saeima ceturtdien atbalstīja lēmuma projektu, kurā deputāts un Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis tiek aicināts rast iespēju atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus saistībā ar komisijas darbu.

Iepriekš 15 Saeimas deputāti iesniedza lēmumprojektu, kas paredz Saeimas Pretkorupcijas komisijas priekšsēdētājam Spolītim un komisijas sekretāram Guntim Kalniņam (ZZS) atmaksāt komisijā nopelnīto piemaksu.

Lēmuma projektā deputāti aicina komisijas priekšsēdētāju un sekretāru rast iespēju atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus saistībā ar komisijas darbu. Vienlaikus tiek mudināts uzņemties politisko atbildību saistībā ar to, ka komisijas darbība nav nesusi rezultātus.

Par lēmuma projektu balsoja 41 deputāts, pret bija 27 deputāti, savukārt 10 deputāti balsojumā atturējās. Pēc tam gan deputāte Laimdota Straujuma (V) informēja Saeimu, ka kļūdījusies balsojot "par". Viņa rakstīs iesniegumu, lai atsauktu kļūdaino balsojumu.

Deputāts Artuss Kaimiņš citēja komisijas galaziņojumu un asi kritizēja to, ka tajā nav konkrētības. Līdz ar šīs komisijas darbu parlamentārās izmeklēšanas komisijas vārds ir diskreditēts, uzsvēra deputāts. "Jums ir samaksāta nauda par darbu, kurš ir izdarīts slikti," Kaimiņš norādīja Spolītim.

Deputāts aicināja koalīciju par lēmuma projektu nebalsot, norādot, ka "opozīcija tiks galā".

Tikmēr deputāts Ringolds Balodis (NSL) parlamentāro izmeklēšanas komisiju darbu salīdzināja ar transportlīdzekli – velosipēdu, jo ar to var sasniegt labāku rezultātu nekā ar auto. Tomēr Spolīša vadītās komisijas darbs to neatspoguļojot. Tāpat viņš ironiski norādīja, ka komisiju vadīja cilvēks, kurš pats sodīts par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu.

Balodis skaidroja, ka komisijas darba protokoli ir bijuši haotiski, savukārt galaziņojumā bijušas neskaitāmi daudzas kļūdas. Piemēram, "banku sektors" saukts par "banku rektoru". Vienlaikus galaziņojums bijis pilns pretrunu un muļķību, skaidroja deputāts.

Deputāts Mārtiņš Šics (LRA) skaidroja, ka galaziņojumam ar laiku parādījusies dokumenta forma, bet ne saturs. Viņš to salīdzināja ar sliktu bakalaura darbu, kuram liktu atzīmi – četri vai pieci.

Savukārt deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) aicināja ne tikai Spolīti, bet arī Kalniņu un Jāni Dombravu (NA) uzņemties politisko atbildību par "kaitniecisko rīcību".

Deputāte Ilze Viņķele (V) notikušo salīdzināja ar izrādi, kurai dotu nosaukumu "Liekulības tirgus". No šīs izrādes varot mācīties, ka opozīcija un pozīcija sirgst ar vienām un tām pašām lietām. Ilmārs Latkovskis (NA) to salīdzināja ar publisku klaunu izrādi.

Tikmēr Spolītis vērsa deputātu uzmanību uz to, ka "nav gājis uz priekšu" tieši opozīcijas deputātu dēļ, kuri sabotēja komisijas darbu. Deputāts Kalniņš aicināja komisiju sanākt kopā un pabeigt galaziņojumu, neskatoties uz to, ka tas neiegūs juridisko spēku.

Ziņots, ka Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisija darbu noslēgusi bez galaziņojuma pieņemšanas, jo komisijā nebija vairākuma galaziņojuma projekta parakstīšanai.

Saskaņā ar ziņu aģentūras LETA rakstīto Spolītis iepriekš informējis, ka komisijas vadītāja, sekretāra un konsultantu algu fonds bija apmēram 14 500 eiro.

Tāpat vēstīts, ka Saeimas deputāts Balodis lūdzis Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izskatīt lietu par deputāta Spolīša iespējamiem ētikas kodeksa pārkāpumiem, vadot Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!