Foto: F64

Tiesa atzinusi par prettiesisku bijušā veselības ministra Gunta Belēviča pērnā gada 5. maija rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu bijušajai Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktorei Ingunai Adovičai, informēja pati Adoviča.

Ar 15. septembra Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama spriedumu minētais Belēviča rīkojums par disciplinārsoda piemērošanu Adovičai atzīts par prettiesisku, līdz ar to Veselības ministrijai (VM) būs jāizmaksā viņai atlīdzinājums par mantiskiem zaudējumiem – neizmaksātā mēnešalgas daļa un valsts nodeva. Adoviča norāda, ka VM tiesas lēmumu nav pārsūdzējusi un tas stājies spēkā.

Kā informēja tiesā, pieteikums tika apmierināts daļēji. Tiesa to apmierināja daļā, ar kuru par prettiesisku atzīts ministrijas rīkojums un tas atcelts, kā arī daļā par neizmaksātās mēnešalgas piedziņu 721 eiro apmērā. Daļā par pārējo mantisko zaudējumu atlīdzināšanu tiesa prasību noraidīja. Tāpat tiesā papildināja, ka šis spriedums tomēr vēl nav stājies spēkā.

Kā stāstīja Adoviča, tiesa konstatējusi, ka viņa nav pārkāpusi statistikas konfidencialitātes principus un normatīvos aktus un atzinusi disciplinārsoda lēmumu par prettiesisku. Tāpat tiesa atzīstot, ka Belēviča interešu konflikts ir varējis ietekmēt disciplinārsoda lēmumu pēc būtības.

Viņa stāstīja, ka no lietas materiāliem izriet, ka Belēvičs kā SIA "Saules aptieka" valdes loceklis un SIA "Baltacon" pilnvarotā perona, nebūdams apmierināts ar aģentūras rīcību, kas attiecas uz abiem minētajiem uzņēmumiem, 2014. gada 3. septembrī vērsās ar sūdzību, kurā lūdza saukt pie disciplinārās atbildības bijušo ZVA direktori. VM šo sūdzību noraidīja, nekonstatējot Adovičas rīcībā nekādus tiesību normu pārkāpumus.

Kad Belēvičs bija kļuvis par veselības ministru, ministrijā 2014. gada 30. septembrī atkārtoti tika saņemta "Saules aptiekas" un "Baltacon" sūdzība par to pašu aģentūras lēmumu. Tajā bija norādīts uz iepriekšējās, Belēvičam adresētās, ministrijas atbildes vēstules nepareizību un lūgts tomēr ierosināt disciplinārlietu pret Adoviču.

"Saules aptiekas" un "Baltacon" valdes locekļi un kapitāla daļu īpašnieki tajā laikā bija Belēviča laulātā un dēls. Nu jau kā ministrs Belēvičs personīgi reaģēja uz šo sūdzību, izveidoja pārbaudes komisiju, attiecīgi pēc tam ierosināja disciplinārlietu pret Adoviču un galu galā piemēroja disciplinārsodu, stāstīja pati Adoviča un piebilda, ka VM izveidotās komisijas pilnībā sastāvēja no G. Belēviča padotībā esošām ministrijas amatpersonām.

Bijusī iestādes vadītāja norāda, ka tiesas spriedums viņai apstiprina, ka aģentūras ekspertu viedoklis un viņas kā direktores lēmums ir bijis profesionāls un tiesisks, taču viņa par to ir tikusi nepamatoti sodīta ar disciplinārsodu. "Tas liek domāt, ka toreizējā veselības ministra un ministrijas atbildīgo personu profesionālā kompetence un spriedumu neatkarība nav bijusi pietiekama, lai tiesiski un objektīvi izvērtētu ar veselības ministra Gunta Belēviča ģimeni saistītu komersantu sūdzību par ZVA direktores lēmumu," teikts paziņojumā medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!