Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas apgabaltiesa šogad rosinājusi Augstākajai tiesai (AT) lemt par 308 lietu nodošanu citām tiesām, un AT nolēma nodot izskatīšanai citām apgabaltiesām 288 lietas.

Savukārt apgabaltiesai, lemjot par rajona (pilsētu) tiesām piekritīgo lietu nodošanu, citām apgabaltiesām tika kopumā nodotas 2188 lietas. Zemgales tiesu apgabalam nodotas 536 lietas, Latgales tiesu apgabalam - 498 lietas, Kurzemes tiesu apgabalam - 512 lietas, bet Vidzemes tiesu apgabalam - 610 lietas.

Kā pastāstīja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, vēl līdz novembrim tiesa strādās ar lietu nodošanu, bet pēc tam to apturēs līdz nākamā gada janvārim, lai gada noslēgumā varētu veikt uzskaiti un konstatēt paveikto.

Šai normai, ar kuru lietas var nodot pārdalīt citām tiesām, patlaban ir pagarināts termiņš līdz 2018.gadam, paskaidroja Vilsone. "Mēs secinājām, ka gadījumā, ja termiņš patlaban netiktu pagarināts, tad mēs iekristu atpakaļ termiņu un kvalitātes krīzē," komentēja tiesnese.

Taujāta, kādas ir atsauksmes no citu tiesu priekšsēdētājiem par šo normu, Vilsone skaidroja, ka situācija ir mainījusies salīdzinājumā ar to, kā bija līdz šim, jo daudzas lietas patlaban tiek skatītas videokonferences režīmā.

"Mēs sekojam līdzi laikam, un, manuprāt, civillietās tas ir optimāls risinājums, kā lietas izskatīt ātrāk," pauda apgabaltiesas priekšsēdētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!