Foto: F64

Valsts policija pirms diviem ar pusi gadiem sāka vērienīgu izmeklēšanu par pārkāpumiem šaujamieroču munīcijas pārdošanā, bet līdz šim pretlikumības uzņēmumā "Strēlnieks-A" pierādīt nav spējusi, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Kā vēstī raidījums, izmeklēšana iedragājusi "Strēlnieks-A" pārstāvja Arnolda Libeka biznesu, jo policija izņēmusi ieročus un munīciju, faktiski izslēdzot uzņēmumu no tirgus un īpaši valsts iepirkumiem. Pretlikumības policija tā arī nav spējusi pierādīt.

2014. gada janvārī policija eksperimentā nopirka no uzņēmuma "Strēlnieks-A" konsultanta Arnolda Libeka pāris kastītes medību patronu. Trīs mēnešus vēlāk pie Libeka ieradās policija un pret viņu bija sākta izmeklēšana par munīcijas pārdošanu cilvēkam bez ieroča atļaujas.

Policija veikusi kratīšanas pie Libeka un uzņēmumā "Strēlnieks-A". Izņēma šaujamieročus, munīciju, dokumentus. Mednieku veikalu slēdza, darbiniekus atlaida.

Lietu izmeklēja gandrīz gadu un tikai tad Rīgas reģiona kriminālpolicijas inspektore Veronika Čuprika secinājusi, ka nav noticis noziegums. Libeks drīkstējis patronas realizēt, jo pircējam bija reģistrēts attiecīgā kalibra ierocis.

Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs raidījumam atzinis, ka, plānojot pasākumu, likumsargi nav paredzējuši, ka Libeks aizstāvību balstīs uz to, ka pircējam bijusi šī atļauja. "Mēs kā policija centāmies pierādīt visu, ka munīcijas pārdevējs nezināja, ka cilvēkam ir atļauja," atklājis Sozinovs.

Sozinovs skaidrojis, ka Libeks policiju ieinteresējis, jo senāk bijis policijas redzes lokā. Ieroču biznesa ilgdzīvotājs Libeks agrāk tiesāts par ieroču darījumu 90. gados.

Izbeidzot lietu pret Libeku, policija sākusi izmeklēšanu pret viņa darbavietu "Strēlnieks-A" par grāmatvedības normu neievērošanu. Vasarā lietu uzraugošais prokurors Kaspars Cakuls lika izbeigt arī otru kriminālprocesu par it kā notikušiem grāmatvedības pārkāpumiem. Policijas izmeklētājas vairākas reizes mēģināja saukt pie atbildības "Strēlnieks-A" bijušo vadītāju, taču trīs dažādi prokurori norādīja, ka noziegums nav pierādīts. Prokurore Ilze Līviņa vēl vasarā lika izpildīt prokurora Cakula norādījumus un nekavējoties atgriezt "Strēlnieks-A" izņemto mantu un dokumentus.

Manta aizvien nav atdota. Uzņēmumā min, ka policijā aizvien atrodas munīcija 400 tūkstošu eiro apmērā. Pašreizējā lietas izmeklētāja Natalija Ladaņuka atteicās iepazīstināt "Strēlnieks-A" pārstāvi ar pilnu izņemto dokumentu sarakstu. Prokurors Cakuls lūdzis policijas vadību arī izvērtēt Ladaņukas pieļautos pārkāpumus.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers par Rīgas reģiona pārvaldes darbu izsakās kritiski, uzsverot, ka neredzu arī nekādus būtiskus darba uzlabojumus. Viņš min, ka no Rīgas reģiona pārvaldes izmeklēšanas pēdējā laikā jau izņemtas vairākas krimināllietas, jo bija notikusi izmeklēšanas vilcināšana.

Pagājušo gadu uzņēmums "Strēlnieks-A", kurā Libeks investējis savu naudu, beidzis ar pusmiljona eiro zaudējumiem. Uzņēmumam bijušas grūtības pildīt piegādes Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Sabojātas arī attiecības ar atsevišķiem ārzemju piegādātājiem, jo Sozinovs apgājis ierasto starptautiskās sadarbības kārtību un pa tiešo sūtījis vēstules, informējot par kriminālizmeklēšanu un pieprasot informāciju par līgumiem ar "Strēlnieks-A".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Iekšējās drošības birojs nav saskatījis pārkāpumus policijas rīcībā, vēstī raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!